Breaking News

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή (17/1) εκδήλωση για την παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέροντας πως «Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας».

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι «προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε δε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο, δυστυχώς, απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων: «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015-2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους».

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

«Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η χώρα σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο με την δική μας στήριξη και την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε πολλούς τομείς. Καταφέρατε, ανάμεσα σε άλλα, να αντιμετωπίσετε τον συνωστισμό στα κέντρα, να δημιουργήσετε νέα κέντρα στα νησιά, να βελτιώσετε το σύστημα υποδοχής στην ενδοχώρα, να επιταχύνετε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να μειώσετε τον αριθμό των εκκρεμών αιτημάτων, να βελτιώσετε το καθεστώς προστασίας και φροντίδας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να θεμελιώσετε ένα νέο μηχανισμό ελέγχου για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εργαστήκατε όλοι πολύ σκληρά για να το πετύχετε, στις πιο δύσκολες ώρες με μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό», σημείωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Beate Gminder.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.