Breaking News

Οικονόμου: «Το τελετουργικό έχει προκύψει μετά από συζητήσεις και συνεννόηση με την οικογένεια του τέως βασιλιά»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση της Πέμπτης (12/1) των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Με αφορμή και τις αιχμές που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της εισαγωγικής τοποθέτησης, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

• ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω σε ένα άλλο ζήτημα στο τελετουργικό για την εξόδια ακολουθία για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Και να ρωτήσω, γιατί υπάρχει μια παρεξήγηση στο δημόσιο διάλογο, εν πάση περιπτώσει δεν έχει αποσαφηνιστεί, τελικώς οι υιοί του εκλιπόντα σας ζήτησαν σε δύο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχουμε πληροφορηθεί, να αποδοθούν τιμές αρχηγού Κράτους στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Πρώτα από όλα, θέλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχει συλλυπηθεί τα παιδιά του τέως Βασιλιά και την σύζυγό του. Δεύτερον, να σας πω ότι όλο το τελετουργικό έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς».

• Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε ουσιαστικά με την απόφαση ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευθεί ως ιδιώτης. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός «οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» και υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπήρξε ανώτατος άρχοντας της χώρας, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ολυμπιονίκης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω για τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού, ξέρετε ότι δεν σχολιάζω τις απόψεις του. Όμως με αφορμή το ερώτημά σας, θέλω να πω το εξής: Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη Δημοκρατία. Υπενθυμίζω μία Δημοκρατία που θεμελίωσε η Παράταξή μας, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς, χωρίς δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Το Πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά.

Απ’ την άλλη, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα αυτό, μέσα από μία μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με τα συναισθήματά τους, ή ανάλογα και με τις επιδιώξεις τους. Επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι στον πρώην Πρωθυπουργό, για να μη γίνει καμία παρανόηση, αλλά αναφέρομαι σε μία υπαρκτή κατάσταση, με αφορμή τον θάνατο του πρώην Βασιλιά, που έχει έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Επίσης δεν είναι καιρός να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν. Αυτό που είναι ζητούμενο, αυτό που επιδιώκει, αυτό στο οποίο είναι σταθερά προσηλωμένη η Κυβέρνηση, είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος».

• Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωστόσο, είπατε ότι υπάρχουν άνθρωποι που διάκεινται θετικά. Εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό, έχουμε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ως εν ενεργεία Βασιλιά και είναι ταυτόχρονα και ο άνθρωπος που θα διενεργήσει τις εκλογές. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες από τέτοιου είδους δηλώσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Είπα ότι η ελληνική Δημοκρατία είναι μια πολύ ώριμη, πολύ σταθερή, πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική, σύγχρονη, αστική, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη Δημοκρατία. Δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

• Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που ο τέως Βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης, γιατί η Κυβέρνηση θεώρησε ότι έπρεπε να εκπροσωπηθεί επισήμως μέσω της Υπουργού Πολιτισμού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Ο τέως Βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Όλα θα γίνουν με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους θεσμούς, με την ωριμότητα που έχουμε και που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή η ελληνική Δημοκρατία. Σας είπα και προηγουμένως ποιο είναι το πλαίσιο, ποιος είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο η Κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα αυτό».