Breaking News

«Έφυγε» ο εμβληματικός Burny Mattinson, ο μακροβιότερος υπάλληλος της Walt Disney (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 87 ετών, ο εμβληματικός Burny Mattinson, ο μακροβιότερος υπάλληλος της εταιρείας Walt Disney.

Σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, σκηνοθέτης, παραγωγός και καλλιτέχνης ιστοριών, ο Burny Mattinson εντάχθηκε στη Walt Disney Company στο τέλος της πρώτης μεγάλης σειράς ταινιών της, όταν οι Dumbo (1941) και Bambi (1942) ήταν νέοι και ο αείμνηστος Walt Disney ήταν μόλις 42 ετών.

Όπως αναφέρει το Deadline, ήταν ο τελευταίος πλήρους απασχόλησης υπάλληλος των Walt Disney Studios που εργαζόταν στην εταιρεία, όταν ο Walt Disney τη διοικούσε ακόμα.

Βλέποντας τον Pinocchio σε ηλικία έξι ετών, αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τα κινούμενα σχέδια. «Από τότε που είδα εκείνη την ταινία, αυτό ήταν το όνειρό μου, να δουλέψω σ' αυτήν την επιχείρηση. Έτσι δούλευα κάθε μέρα, ζωγραφίζοντας», θυμήθηκε χρόνια αργότερα.

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, έπεισε τη μητέρα του να τον αφήσει στην πύλη του στούντιο, όπου παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του σε έναν φύλακα. Εντυπωσιασμένος, ο φρουρός κάλεσε τον Ken Seiling, που ήταν επικεφαλής του Προσωπικού. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο τμήμα κινουμένων σχεδίων του στούντιο, ωστόσο ο Mattinson άρχισε να δουλεύει στο τμήμα κυκλοφορίας. Έξι μήνες αργότερα, άρχισε να εργάζεται στο "Lady and the Tramp" (1955).

Ήταν η αρχή της καριέρας του ανθρώπου, που έγινε το μακροβιότερο μέλος του καστ στην ιστορία της Walt Disney Company. 

Το 2008, τιμήθηκε ως μέλος του προγράμματος Disney Legends (ένα πρόγραμμα Hall of Fame που βραβεύει άτομα που έχουν συνεισφέρει με το έργο τους στη Walt Disney Company). Ο Mattinson επρόκειτο να βραβευτεί στις 6 Ιουνίου 2023, για τα 70 χρόνια υπηρεσιών του στην εταιρία.

Η Jennifer Lee - chief creative officer των Walt Disney Animation Studios - δήλωσε: «Η τέχνη, η γενναιοδωρία και η αγάπη του Burny για την Disney Animation και τις γενιές των αφηγητών που έχουν περάσει από τις πόρτες μας, εδώ και επτά δεκαετίες, μας έχουν κάνει καλύτερους καλλιτέχνες, καλύτερους τεχνολόγους και καλύτερους συνεργάτες. Όλοι εμείς, που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε απ' αυτόν, θα διασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά του θα συνεχιστεί».

Ο Don Hall - σκηνοθέτης του "Raya and the Last Dragon", του οποίου το "Big Hero 6" κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων - δήλωσε:

«Για σχεδόν 30 χρόνια είχα το προνόμιο να δουλέψω μαζί με τον Burny Mattinson, από τον "Winnie the Pooh" μέχρι το "Big Hero 6" και, πιο πρόσφατα, το "Strange World". Θαύμασα την καλλιτεχνία του, απόλαυσα το καλό του χιούμορ και ενθουσιάστηκα από τις ιστορίες του. Στα 18 του, ακολούθησε το όνειρό του να δουλέψει στα Walt Disney Animation Studios και για σχεδόν 70 χρόνια ζούσε αυτό το όνειρο καθημερινά, εμπνέοντας όλους εμάς που είχαμε την τύχη να ακολουθήσουμε τα βήματά του. Τον αγαπώ πολύ».

Μεταξύ των παραγωγών που εργάστηκε, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων: "Lady and the Tramp" (1955), "Sleeping Beauty" (1959), "One Hundred and One Dalmatians" (1961), "Wonderful World of Color" (1961), "The Sword in the Stone" (1963), "The Jungle Book" (1967), "The Aristocats" (1970), "Winnie the Pooh and Tigger Too" (1974) , "The Rescuers" (1977), "Aladdin" (1992), "Beauty and the Beast" (1993), "The Lion King" (1994), "Pocahontas" (1995), "The Hunchback of Notre Dame" (1996), "Tarzan" (1997), "Mulan" (1998), "Winnie the Pooh" (2011), "Big Hero 6" (2014), "Ralph Breaks the Internet" (2018), "Strange World" (2022) κ.α.

Ακόμη, σκηνοθέτησε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Mickey's Christmas Carol" (1983), η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του Mickey Mouse στην οθόνη για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Ήταν, επίσης, παραγωγός και συν-σκηνοθέτης στο "The Great Mouse Detective" (1986).

Σύμφωνα με τη Disney, μέχρι τη στιγμή που πέθανε ο Mattinson εργαζόταν ακόμη με πλήρη απασχόληση ως σύμβουλος ιστορίας και μέντορας.

Ο Mattinson άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Ellen Siirola, το γιο τους Brett και την κόρη τους Genny, όπως και τα τέσσερα εγγόνια του.