Breaking News

John Motson: Πέθανε ο θρυλικός σχολιαστής ποδοσφαίρου του BBC (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο John Motson, ο θρυλικός σχολιαστής ποδοσφαίρου του BBC.

Σύμφωνα με το Deadline, το BBC ανακοίνωσε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του το πρωί της Πέμπτης (23/2).

Σε δήλωσή της, η οικογένειά του ανέφερε: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο John Motson OBE πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του».

Το 2001, ο John Motson έλαβε ένα OBE* από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην αθλητική μετάδοση. 

* OBE: Το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Order of the British Empire) τιμά ανθρώπους των τεχνών και των επιστημών αλλά και ανθρώπους με διαφορετική δημόσια προσφορά όπως και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην φιλανθρωπία και στις αγαθοεργίες.

Γνωστός ως "Motty" στους θαυμαστές του, ο Motson ήταν στο μικρόφωνο για 10 Παγκόσμια Κύπελλα, 10 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και 29 τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας προτού αποσυρθεί το 2018. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε στα BAFTA με το Ειδικό Βραβείο.

Ο Motson σχολίασε σχεδόν 2.500 παιχνίδια. Έγινε μέλος του BBC το 1968. Από το 1971 συνεργάστηκε με την αθλητική εκπομπή "Match of the Day" του BBC One. Νωρίτερα είχε εργαστεί στις αθλητικές εφημερίδες Barnet Press και Sheffield Morning Telegraph.

Σχολίαζε συχνά αναμετρήσεις της  Premier League, ενώ είχε περιγράψει τις δραματικές στιγμές στο Χίλσμπορο το 1989, τη μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, όπου δεκάδες φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Να σημειωθεί ότι ο John Motson είχε χαρίσει τη φωνή του στο βιντεοπαιχνίδι FIFA της EA Sports από το 1996 ως το 2008.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, δήλωσε: «Ο John Motson ήταν η φωνή μιας ποδοσφαιρικής γενιάς, που μας καθοδηγούσε στις ανατροπές των αγώνων του Κυπέλλου Αγγλίας, στα "ψηλά" και στα "χαμηλά" των Παγκοσμίων Κυπέλλων και, φυσικά, στα βράδια του Σαββάτου στο "Match of the Day". Όπως όλοι οι μεγάλοι πίσω από το μικρόφωνο, ο John είχε τα σωστά λόγια, την κατάλληλη στιγμή, για όλες τις μεγάλες στιγμές. Δικαίως θα τον θυμόμαστε ως μια θρυλική φιγούρα που ενέπνευσε στη βρετανική αθλητική μετάδοση, σεβαστή από όσους συμμετείχαν στο παιχνίδι και αγαπημένη από τους θαυμαστές του».