Breaking News

Φιλιππίνες: Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εντοπίστηκε το ναυάγιο ενός ιαπωνικού επιβατηγού πλοίου, που βυθίστηκε στα ανοιχτά των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας σχεδόν 1.000 Αυστραλούς στρατιώτες και πολίτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, ήταν η χειρότερη ναυτική τραγωδία της Αυστραλίας: ένα αμερικανικό υποβρύχιο τορπίλισε το πλοίο, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν γεμάτο με αιχμαλώτους, που αιχμαλωτίστηκαν στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Montevideo Maru βυθίστηκε τον Ιούλιο του 1942. Υπολογίζεται ότι 979 Αυστραλοί έχασαν τη ζωή τους, μαζί με 33 Νορβηγούς ναυτικούς και 20 Ιάπωνες φρουρούς και πλήρωμα.

Το Montevideo Maru, που βυθίστηκε από τορπίλες του USS Sturgeon, φέρεται να είχε πάρει απότομη κλίση μέσα σε 6 λεπτά και εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα σε μόλις 11 λεπτά.

Την αποστολή διοργάνωσε μια αυστραλιανή θαλάσσια αρχαιολογική ομάδα, το Silentworld Foundation, με τη βοήθεια μιας ολλανδικής εταιρείας ερευνών βαθέων υδάτων που ονομάζεται Fugro.

To Silentworld Foundation ενημέρωσε ότι τα συνολικά 1.089 θύματα προέρχονταν από 14 έθνη. Η έρευνα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου στη Νότια Σινική θάλασσα, 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Λουσόν των Φιλιππίνων. Το ναυάγιο εντοπίστηκε μετά από 12 ημέρες. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να επαληθευτεί.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε με τη βοήθεια ενός υποθαλάσσιου drone (AUV), που ήταν εξοπλισμένο με σόναρ, σε βάθος μεγαλύτερο από 4.000 μέτρα (13.123 πόδια), σημείο βαθύτερο από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Roger Turner, ειδικός τεχνικός στην ομάδα έρευνας, είπε στο BBC: «Είναι ένας πολεμικός τάφος τώρα. Είναι ένας τάφος που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο σεβασμό».

Επίσης, τόνισε ότι το πλησιέστερο σημείο που έφτασε το AUV στο ναυάγιο ήταν στα 45 μέτρα, σημειώνοντας: «Ήταν μια στιγμή συγκίνησης να δεις τις εικόνες του πλοίου, τα κλειστά καλύμματα καταπακτής, όπου κρατούνταν κρατούμενοι στο ταξίδι».

To Silentworld Foundation ανέφερε ότι: «Το ναυάγιο δε θα ανασυρθεί στην επιφάνεια, αντικείμενα ή ανθρώπινα λείψανα δε θα απομακρυνθούν από το πλοίο».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese έγραψε στο Twitter: «Επιτέλους βρέθηκε το μέρος όπου αναπαύονται οι χαμένες ψυχές του Montevideo Maru. Ελπίζουμε ότι τα σημερινά νέα θα προσφέρουν λίγη παρηγοριά στους συγγενείς τους που περίμεναν τόσο καιρό».



Πληροφορίες από: BBC