Breaking News

Χαβάη: Φονικές πυρκαγιές κατακαίουν τη νήσο Maui (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι δασικές πυρκαγιές, που αναζωπυρώθηκαν από τους ανέμους του τυφώνα 
Dora, κατέστρεψαν την ιστορική πόλη Lahaina, στο νησί Maui της Χαβάης.

Σύμφωνα με το BBC, ο Brian Schatz, ένας Αμερικανός γερουσιαστής από την πολιτεία, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Lahaina είναι σχεδόν ολοσχερώς καμένη στο έδαφος».

Χθες (Τετάρτη 9/8), τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Maui.

Το νοσοκομειακό σύστημα του Maui έχει κατακλυστεί από τραυματίες με εγκαύματα και ανθρώπους που υποφέρουν από εισπνοή καπνού.

«Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο και οι πρώτοι μας διασώστες βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας και διάσωσης», είπε ο Brian Schatz.

Σύμφωνα με αναφορές, κάποιοι άνθρωποι βούτηξαν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες που κινούνταν γρήγορα. Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους από το νερό.

Ο δήμαρχος της κομητείας Maui, Richard Bissen Jr, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πολλά σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Κάτοικος της Lahaina είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι κάηκε κάθε βάρκα στο λιμάνι της πόλης. «Μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από πολεμική ταινία», είπε χαρακτηριστικά η Chrissy Lovitt στο Hawaii News Now.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση της ζημιάς στο Maui, ενώ εξέφρασαν τους φόβους τους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Όπως επισημαίνει το BBC, περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα ή κινητή τηλεφωνία λόγω των πυρκαγιών.

Μερικοί συγγενείς ανθρώπων, που ζουν στη Lahaina, είπαν ότι ανησυχούν για τα μέλη της οικογένειας που αγνοούνται.

«Ακόμα δεν ξέρω πού είναι ο μικρός μου αδερφός. Δεν ξέρω πού είναι ο πατριός μου. Όλοι όσοι γνωρίζω στη Lahaina, τα σπίτια τους έχουν καεί», είπε η Tiare Lawrence στο Hawaii News Now.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις μεγάλες πυρκαγιές παραμένουν ενεργές και εκτός ελέγχου στο Maui.

Οι φλόγες κατακαίνε επίσης και το Μεγάλο Νησί, γνωστό και ως Νησί της Χαβάης, που είναι γειτονικό με το Maui.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν από τον τυφώνα Dora, ο οποίος πέρασε από απόσταση από τη Χαβάη, ωστόσο έφερε μαζί του ισχυρούς ανέμους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε βοήθεια στη Χαβάη. Περίπου 4.000 επισκέπτες προσπαθούν να φύγουν από το νησί, δήλωσε ο κρατικός αξιωματούχος των μεταφορών, Ed Sniffen.




Πληροφορίες από: BBC