Breaking News

Σαν σήμερα αρχίζει η ιστορία της Volvo (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo - από τους πυλώνες του σουηδικού οικονομικού θαύματος - ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 10 Αυγούστου 1926, από την, επίσης, σουηδική εταιρεία SKF, τη γνωστή κατασκευάστρια ρουλεμάν. 

Οκτώ μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 1927 άρχισε την κατασκευαστική και εμπορική της δραστηριότητα, με το πρώτο αυτοκίνητο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της στο Γκέτεμποργκ.

Αφορμή για την ίδρυση της Volvo στάθηκε ο θάνατος της γυναίκας του διευθυντή πωλήσεων της SKF σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Ασάρ Γκαμπρίελσον ορκίστηκε ότι θα κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο με έμφαση στην ασφάλεια και μαζί με τον μηχανικό Γκούσταβ Λάρσον δημιούργησαν τη Volvo, ως θυγατρική της SKF. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε Volvo, που στα λατινικά σημαίνει ρολλάρω, κυλώ.

Η πρώτη σειρά μοντέλων της Volvo ονομάστηκε «ÖV4» (Öppen vagn [Open wagon] με 4-κύλινδρο κινητήρα). Μόλις 996 αυτοκίνητα παρήχθησαν μεταξύ του 1927 και του 1929.


Το Volvo ÖV4 αντικαταστάθηκε από το PV651 τον Απρίλιο του 1929. Η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία της Volvo στα αυτοκίνητα ήρθε με το PV444 που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1944.

Το 1935 η Volvo εισήλθε στο χρηματιστήριο και η SKF αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές της. Η Volvo έγινε πολυμετοχική εταιρεία και πιστή στο δόγμα του ιδρυτή της είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τα ποιοτικά, ακριβά και ασφαλή αυτοκίνητα που κατασκευάζει. Με τα χρόνια επεκτάθηκε και σε παρεμφερείς τομείς και σήμερα μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχεται από την παραγωγή λεωφορείων, φορτηγών, εκσκαπτικών μηχανημάτων, πολεμικού υλικού, εξαρτημάτων και μηχανών για πλοία και αεροπλάνα. 

Το 1998 ο κλάδος των αυτοκινήτων της Volvo εξαγοράσθηκε από την αμερικανική Ford, επειδή λόγω του μεσαίου μεγέθους της δεν μπορούσε να αντέξει τον ανταγωνισμό. Από το 2009 πέρασε σταδιακά στον πλήρη έλεγχο της κινέζικης Geely.

Στις 28 Μαρτίου 2010, σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ford, Lewis Booth και ο πρόεδρος της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, Li Shufu, ανακοίνωσαν ότι οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την πώληση της Volvo στην Geely. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ford θα συνεχίσει να προμηθεύει μηχανικά μέρη και διάφορα υποσυστήματα για κάποια μεταβατική περίοδο, που δεν έγινε τότε γνωστή.

Πληροφορίες από: sansimera.gr - wikipedia