Breaking News

Πέθανε ο Robbie Robertson (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Robbie Robertson, ο σπουδαίος κιθαρίστας, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος του καναδο-αμερικανικού συγκροτήματος "The Band".

Σύμφωνα με το Deadline, ο Robbie Robertson πέθανε στην Τετάρτη (9/8) στο Λος Άντζελες. Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε ο επί χρόνια μάνατζέρ του, Jared Levine, ο οποίος ανέφερε σε δήλωσή του:

«Ο Robbie ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του τη στιγμή του θανάτου του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Janet, της πρώην συζύγου του, Dominique, του συντρόφου της Nicholas και των παιδιών του Alexandra, Sebastian και Delphine και του συντρόφου της Delphine, Kenny. Άφησε, επίσης, πίσω του τα εγγόνια του Angelica, Donovan, Dominic, Gabriel και Seraphina. Ο Robertson ολοκλήρωσε πρόσφατα το δέκατο τέταρτο κινηματογραφικό μουσικό έργο του με τον συχνό συνεργάτη του Martin Scorsese, "Killers of the Flower Moon". Αντί για λουλούδια, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στο Six Nations of the Grand River για την υποστήριξη ενός νέου πολιτιστικού κέντρου Woodland».

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Jaime Royal "Robbie" Robertson γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1943 στο Τορόντο. Ο Καναδός μουσικός ήταν περισσότερο γνωστός ως βασικός κιθαρίστας του Bob Dylan στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές με μέσα της δεκαετίας του 1970 και ως κιθαρίστας και τραγουδοποιός με το συγκρότημα "The Band" από την ίδρυσή του το 1967 μέχρι το 1978. Ακολούθησε επίσης και σόλο καριέρα.

Με τον θάνατο του Robertson, ο Garth Hudson είναι το τελευταίο επιζών αρχικό μέλος του συγκροτήματος "The Band".

Στη φωτογραφία ποζάρουν το 1971 (από αριστερά) οι: Rick Danko, Robbie Robertson, Levon Helm, Richard Manuel και Garth Hudson.


Ο Robbie Robertson και το συγκρότημα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του είδους της μουσικής Americana. 

Ο Robertson ήταν πέντε φορές υποψήφιος για Grammy. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Canadian Music Hall of Fame ως μέλος του συγκροτήματος. Επίσης, εισήχθη στο Walk of Fame του Καναδά, τόσο με το "The Band" όσο και μόνος του. 

Κατατάχθηκε στην 59η θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες.

Ως τραγουδοποιός, ο Robertson πιστώνεται το γράψιμο των τραγουδιών "The Weight", "The Night They Drove Old Dixie Down" και "Up on Cripple Creek" με το "The Band", ενώ είχε σόλο επιτυχίες με το "Broken Arrow", το "Somewhere Down the Crazy River" κ.α.


Εισήχθη στο Hall of Fame των Καναδών Τραγουδοποιών και έλαβε ένα βραβείο Lifetime Achievement από την Εθνική Ακαδημία Τραγουδιστών.

Ως παραγωγός και συνθέτης soundtrack ταινιών, ο Robertson ήταν γνωστός για τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Martin Scorsese, οι οποίες ξεκίνησαν με την ταινία "The Last Waltz" (1978) και συνεχίστηκαν σε μια σειρά από δραματικές ταινίες, όπως "Raging Bull" (1980), "The King of Comedy" (1983)," Casino" (1995), "The Departed" (2006), "The Wolf of Wall Street" (2013), "The Irishman" (2019) και "Killers of the Flower Moon" (2023). Εργάστηκε, επίσης, σε πολλά άλλα soundtrack για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.