Breaking News

Έφυγε από τη ζωή η Λουίζ Γκλικ (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Λουίζ Γκλικ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο των New York Times, η Λουίζ Γκλικ πέθανε χθες (Παρασκευή 13 Οκτωβρίου) στο σπίτι της, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. 

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον Jonathan Galassi, τον συντάκτη της στον εκδοτικό οίκο «Farrar, Straus & Giroux». Ο Richard Deming, φίλος και πρώην συνάδελφός της στο τμήμα αγγλικών στο πανεπιστήμιο Γέιλ, είπε ότι η αιτία του θανάτου της ήταν ο καρκίνος.

Η Λουίζ Ελίζαμπεθ Γκλικ (Louise Elisabeth Glück) - η οποία γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ - θεωρούνταν ευρέως ως μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή ποιήτριες της χώρας, πολύ πριν κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Άρχισε να δημοσιεύει τα έργα της τη δεκαετία του 1960 και έλαβε κάποια αναγνώριση στη δεκαετία του '70. Ωστόσο εδραίωσε τη φήμη της στη δεκαετία του '80 και στις αρχές του '90 με μια σειρά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των «Triumph of Achilles» (1985, κέρδισε το National Book Critics Circle Awards), «Ararat» (1990) και «The Wild Iris» (1992, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ).

Όταν κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020, οι κριτές επαίνεσαν την «αλάνθαστη ποιητική της φωνή, που με τη λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική».


Με πληροφορίες από: The New York Times