Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Robert M. Young (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Αμερικανός σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και παραγωγός Robert M. Young.

Σύμφωνα με το Deadline, τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο γιος του, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook.

Η καριέρα του Robert M. Young «ξεδιπλώθηκε» σε μία μακρά διαδρομή 70 ετών. Δύο από τις ταινίες του προστέθηκαν πρόσφατα στο Μητρώο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Πρόκειται για το "Alambrista!" (1977), που τιμήθηκε με τη «Χρυσή Κάμερα» στις Κάννες, και το "The Ballad of Gregorio Cortez" (1982), μια από τις οκτώ ταινίες του Young με τον ηθοποιό Edward James Olmos. Και οι δύο ταινίες αποτελούν, επίσης, μέρος της συλλογής Criterion.

Αυτές οι ταινίες είναι αντιπροσωπευτικές της θεματολογίας που επέλεγε ο Robert M. Young, ο οποίος επικεντρωνόταν σε κοινωνικά ζητήματα.

Ο Robert Milton Young γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 22 Νοεμβρίου 1924. Αφού φοίτησε στο MIT, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό στον Νότιο Ειρηνικό, ως μέρος μιας φωτογραφικής μονάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Χάρβαρντ.

Το 1960, δουλεύοντας για το NBC News, το φιλμ του "Sit-In" - που περιείχε πλάνα του Dr. Martin Luther King Jr. στις πρώτες μέρες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα - κέρδισε ένα βραβείο Peabody. 

Ακολούθησε η ενασχόλησή του με το "Nothing but a Man" (1964), σε σκηνοθεσία Michael Roemer, όπου ήταν διευθυντής φωτογραφίας, συν-σεναριογράφος και συμπαραγωγός. Ουσιαστικά η πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης ήταν το "Short Eyes" (1977).

Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε τις ταινίες "Extremities" (1986), "Saving Grace" (1986), "Triumph of the Spirit" (1989), "Talent for the Game" (1991), "Roosters" (1993), "Slave of Dreams" (1995), "Caught" (1996) κ.α.

O Robert M. Young άφησε πίσω του τη σύζυγό του Lili, τους γιους του Andrew, Nick και Zack, τις κόρες του Melissa και Sarah και εννέα εγγόνια.