Breaking News

Σταύρος Παναγιωτίδης: «Είναι μύθος πως για μία ψήφο η ελληνική γλώσσα δεν έγινε διεθνής» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στο «The 2Night Show» ήταν καλεσμένος ο κοινωνιολόγος και ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης, ο οποίος κατέρριψε με επιχειρήματα τους μύθους της ελληνικής ιστορίας. 

Μεταξύ άλλων, o Σταύρος Παναγιωτίδης είπε για τον μύθο που θέλει την ελληνική γλώσσα να έχασε από τα αγγλικά για μία ψήφο την ιστορική ψηφοφορία και δεν έγινε διεθνής:

«Αρκεί να δεις το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποια γλώσσα ορίζει ως επίσημη; Καμία, ούτε καν τα αγγλικά. Άρα ποτέ δε θα μπορούσε να γίνει ψηφοφορία για τα ελληνικά. Γιατί να γίνει για τα ελληνικά; Τότε δεν υπήρχε έντονη ελληνική μετανάστευση στην Αμερική, οπότε δεν υπήρχε λόγος».   

Και συνέχισε: «Ο μύθος προέκυψε με έναν άλλο τρόπο, υπάρχει κάποιος "κόκκος αλήθειας". Κάποια στιγμή είχε γίνει στην Αμερική μία ψηφοφορία για το εξής θέμα... Σε μία πολιτεία υπήρχαν πολλοί Γερμανοί μετανάστες και κάποιος είχε κάνει μία πρόταση να μεταφραστούν οι νόμοι στη γλώσσα τους. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει μία ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Ωστόσο αυτοί που ήταν "υπέρ" κατάλαβαν ότι θα χάσουν και πρότειναν να αναβληθεί η ψηφοφορία. Οπότε τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση για την αναβολή της ψηφοφορίας. Και τι έγινε; Η πρόταση έχασε για μία ψήφο»...


«Δηλαδή η πρόταση αυτή έχασε για μία ψήφο και δεν αφορούσε τα ελληνικά. Ο μύθος αυτός υπάρχει και για άλλες γλώσσες. Δεν έχουμε την πρωτοτυπία στους μύθους», κατέληξε ο  Σταύρος Παναγιωτίδης.

Οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα μωρά τους στον Καιάδα; Ισχύει ο μύθος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά; Υπήρξε το «Κρυφό σχολειό»; Γιατί δεν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση την 25η Μαρτίου; Χόρεψαν τελικά τον χορό του Ζαλόγγου; Γιατί είναι μύθος το κόλπο του Καποδίστρια για τις πατάτες; Είπε ο Ιωάννης Μεταξάς το «Όχι»; Το Πατριαρχείο αφόρισε τον Νίκο Καζαντζάκη; Έκλεψε ο Αϊνστάιν τη «Θεωρία της Σχετικότητας» από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή;

Δείτε στο βίντεο του ΑΝΤ1 όσα είπε ο κοινωνιολόγος και ιστορικός.