Breaking News

Οι ρομαντικές αντιλήψεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης φιλοξένησε στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» τη Νόνη Δούνια και τον ψυχολόγο - συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη, με τους οποίους συζήτησε για το πώς επηρεάζουν τις σχέσεις οι ρομαντικές αντιλήψεις.

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: «Μία από τις ιδέες μεγαλείου που έχει ο ρομαντισμός και καταστρέφει τα πάντα είναι ότι θα βρω το τέλειο άλλο, που θα με κάνει να αισθάνομαι καλά. Δεν υπάρχει το τέλειο άλλο. Αυτές οι ιδέες μπορεί να είναι: Αν με αγαπά θα με δεχτεί όπως είμαι, τεράστιο λάθος. - Οι σχέσεις πρέπει να είναι εύκολες και να ρέουν, δηλαδή να είναι μόνο ευχάριστες. Ούτε αυτό υπάρχει. - Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε στον έpωτα. Ούτε αυτό υπάρχει. - Άκου την καρδιά σου, αυτή ξέρει... Τα λέω αυτά, γιατί τα μάζεψα και νομίζω ότι είναι στην καρδιά του προβλήματος».

Δημήτρης Φλαμούρης: «Είναι πολύ φυσιολογικά να θέλει κάποιος να μας αλλάξει. Το "ζουμί" είναι στο πώς θέλει να μας αλλάξει και για ποιον λόγο. Για μένα η ιδανική σχέση είναι όταν θέλει ο ένας να αλλάξει τον άλλον, αλλά μέσα από κατανόηση και αγάπη. Όλοι έχουμε τα θέματα μας, αλλά δεν πειράζει. Σε μία ιδανική σχέση η αλλαγή είναι μία διαδικασία συνεχούς αλληλοεκπαίδευσης... Επίσης, δεν μας είναι ξένο το να συμβιβαζόμαστε. Μας ενοχλεί το να συμβιβαζόμαστε όταν θεωρούμε πώς δε θα έπρεπε να συμβιβαστούμε».

Νόνη Δούνια: «Εγώ θεωρώ ότι τους ανθρώπους τους δεχόμαστε όπως είναι  ακριβώς και τους αγαπάμε για όλες τις ιδιαιτερότητές τους και όλα τα ξεχωριστά στοιχεία που έχουν. Το αν έχουμε μία κοινή πορεία και αν υπάρχει μία βελτίωση και εξέλιξη μέσα από μία σχέση είναι διαφορετικό. Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου θεωρώ ότι δεν αλλάζει και είναι ωραίο να αγαπάς τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει, καθώς είναι αυτός ή αυτή που γνώρισες».

Δημήτρης Φλαμούρης: «Η αλήθεια είναι ότι βιολογικά ο άνθρωπος αλλάζει. Υπάρχει και η νευροπλαστικότητα, αλλάζει ο εγκέφαλός μας. Γενικά αλλάζουμε οι άνθρωποι. Δεν είναι ότι πρέπει να αλλάζουμε, αλλά μπορούμε να αλλάζουμε. Αν όμως πιστεύουμε ότι κάποιος δεν αλλάζει, τότε σαφώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή το δεχόμαστε ή όχι...».


Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, η Νόνη Δούνια και ο Δημήτρης Φλαμούρης επισήμαναν ότι είναι εξωπραγματικό να έχεις μία σχέση και να θέλεις να περνάς πάντα καλά.

«Για να υπάρχει χαρά, υπάρχει και κλάμα. Για να βιώσεις την ευτυχία πρέπει να έχεις περάσει και από την άλλη πλευρά, δηλαδή να έχεις κλάψει», τόνισε χαρακτηριστικά η Νόνη Δούνια.