Breaking News

Duane Eddy: Πέθανε ο βραβευμένος με Grammy κιθαρίστας (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Duane Eddy, ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός ροκ κιθαρίστας, που κυκλοφόρησε 10 κορυφαίες instrumental επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των "Rebel Rouser" και "Forty Miles of Bad Road", όπως και μία διασκευή του "Peter Gunn" του Henry Mancini.

Σύμφωνα με το Deadline, η σύζυγός του είπε στο Associated Press ότι άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, στο Franklin του Τενεσί, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Την περασμένη εβδομάδα (26/4) είχε συμπληρώσει 86 χρόνια ζωής...


Ο Duane Eddy, ο οποίος επηρέασε γενιές θρύλων της κιθάρας, συμπεριλαμβανομένων των George Harrison, John Fogerty, Bruce Springsteen, Ritchie Blackmore, Mark Knopfler και Don Wilson, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994 και στο Musicians Hall of Fame το 2008.


Γεννημένος στις 26 Απριλίου 1938, στο Corning της Νέας Υόρκης, άρχισε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 5 ετών. Μετακόμισε στα 13 του με την οικογένειά του στην Αριζόνα, όπου γνώρισε τον τοπικό DJ Lee Hazlewood και οι δυο τους είχαν μια μακρά, γόνιμη συνεργασία. 

Το "Rebel Rouser" (1958), το οποίο έγραψε ο Eddy μαζί με τον Hazlewood, ήταν ένα από τα κορυφαία κομμάτια.


Το ντεμπούτο του άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, "Have 'Twangy' Guitar Will Travel" (1958) έφτασε στο Νο. 5 του Billboard 200.

Μία άλλη μεγάλη επιτυχία του Αμερικανού κιθαρίστα ήταν και το "Forty Miles of Bad Road", το οποίο κυκλοφόρησε σαν single το 1959 και εμφανίστηκε το 1960 στο άλμπουμ "$1,000,000 Worth of Twang". Το ίδιο άλμπουμ περιείχε και το "Because They're Young", που μπήκε στο Top 10 των ΗΠΑ. Μάλιστα, το κομμάτι "έντυσε" μουσικά την ομώνυμη ταινία, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. 

Ο Eddy είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 10 από τα singles του μπήκαν στο Top 10, με το "Because They're Young" να φτάνει στο Νο. 2 και το "Shazam!" (επίσης κομμάτι της ταινίας) στο Νο. 4. Επίσης, μεταξύ των βρετανικών επιτυχιών του ήταν μία διασκευή του "Peter Gunn" του Henry Mancini (αποτέλεσε το θεματικό τραγούδι της ομώνυμης σειράς).

Ο Duane Eddy κέρδισε ένα βραβείο Grammy για τη συνεισφορά του στη διασκευή του "Peter Gunn", που κυκλοφόρησε το 1986 το συγκρότημα Art of Noise. Επίσης, κέρδισε και δεύτερο βραβείο Grammy το 1992 για τη συνεισφορά του στο κομμάτι "Thunder Road/Sugarfoot Rag" του Doc Watson.

Ο Duane Eddy άφησε πίσω του τη σύζυγό του Deed Abbate, τέσσερα παιδιά, πέντε εγγόνια και εννέα δισέγγονα.