Breaking News

Επιχείρηση «ΤΑΛΩΣ ΙΙ»: Ακόμη 4 άτομα κατηγορούνται για πoρvoγραφία αvηλίκωv μέσω διαδικτύου

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ακόμη 4 άτομα κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΤΑΛΩΣ ΙΙ» για πoρvoγραφία αvηλίκωv, μέσω διαδικτύου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος ακόμη -4- ατόμων, τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τάλως ΙΙ», για την καταπολέμηση της πoρvoγραφίας αvηλίκωv, μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για την επιχείρηση κατά την οποία είχαν αρχικά συλληφθεί δύο άτομα, καθώς στις ψηφιακές τους συσκευές βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτoγραφίες και βίvτεo) σeξουαλικής κακoποίησης αvηλίκωv.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και δεδομένα αλλοδαπών Αρχών, από την περαιτέρω ψηφιακή ανάλυση των οποίων κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των επιπλέον -4- ατόμων, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να απέκτησαν πρόσβαση σε ιστότοπους - εφαρμογές και να έχουν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σeξουαλικής κακoποίησης αvηλίκωv, που δεν έχουν συμπληρώσει το 15o έτος της ηλικίας τους.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τάλως ΙΙ» κατά το διάστημα από 4 έως 6 Φεβρουαρίου 2025, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• -18- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
• -9- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
• -2- microSD και
• laptop και tablet.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι -2- συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ οι δικογραφίες τακτικής διαδικασίας θα υποβληθούν αρμοδίως».

Η προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. (5/2/2025):

«Επιχείρηση "ΤΑΛΩΣ II": Δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος -2- ατόμων από τη  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για πoρvoγραφία αvηλίκωv μέσω διαδικτύου.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Τάλως ΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας σχηματίσθηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος -2-  συνολικά ατόμων, για πoρvoγραφία αvηλίκωv, πράξεις που έλαβαν χώρα μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης κατασταλτικών δράσεων για την πάταξη του φαινομένου της πoρvoγραφίας αvηλίκωv μέσω διαδικτύου, έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριακών στοιχείων από αλλοδαπές Αρχές, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίστηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας άγνωστοι διαδικτυακοί χρήστες, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε ιστότοπους - εφαρμογές και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σeξουαλικής κακoποίησης αvηλίκωv, που δεν έχουν συμπληρώσει το 15o έτος της ηλικίας τους.

Από την επακόλουθη παροχή πληροφοριών από τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, ταυτοποιήθηκαν τα εμπλεκόμενα άτομα και οι οικιακές τους συνδέσεις διαδικτύου και εξακριβώθηκε ο τόπος κατοικίας τους.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν έρευνες σε οικίες, στις οποίες βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, ενώ ανευρέθηκαν και εκατοντάδες αποθηκευμένα αρχεία υλικού πoρvoγραφίας αvηλίκωv, πράξη για την οποία και συνελήφθησαν.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».