Breaking News

Δίκη των Τεμπών - Π. Μαρινάκης: «Έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους αρμόδιους για να υπάρχει αυτή η αίθουσα» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, την Πέμπτη (30/4), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη δίκη των Τεμπών.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: «Στα Τέμπη θα έχουμε νέα καθυστέρηση της δίκης. Θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα μήνα για να γίνουν εργασίες στην αίθουσα. Οι συγγενείς θέλουν να ξεκινήσει η δίκη. Η δικαστική έδρα θέλει να ξεκινήσει η δίκη. Αλλά το Υπουργείο σας τρία χρόνια μετά δεν κατάφερε να φτιάξει κατάλληλη αίθουσα, γι’ αυτό δεν ξεκινάει η δίκη. Λέγατε ότι είναι μια υπερσύγχρονη αίθουσα, η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Και τελικά η δίκη καθυστερεί εξαιτίας σας. Άμα ήταν έτσι, γιατί τη φτιάχνετε ξανά; Δεν είναι κατάλληλη, όπως μας λέγατε; Επίσης, τα πιστοποιητικά ασφαλείας, πολεοδομίας, πυρασφάλειας είναι όλα εντάξει αυτή τη στιγμή που μιλάμε;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Οι μόνοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει ή να συνεχιστεί η δίκη είναι κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι συνήγοροι, οι οποίοι έχουν και ταυτόχρονη πολιτική ιδιότητα και κανένας άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι, με πρώτους και κυριότερους τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βρουν το δίκιο τους και να δικαιωθούν και για τους συγγενείς και τους φίλους που έχασαν σε αυτή την εθνική τραγωδία, θέλουν προφανώς την ταχύτερη δυνατή και όχι βιαστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Από εκεί και πέρα έγινε μια πολύ σοβαρή και υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους αρμόδιους και από το Υπουργείο και από την Περιφέρεια, ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η αίθουσα και να είναι έτοιμη, εκρίθη ότι για ένα διάστημα, νομίζω μικρότερο του μήνα, πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις λόγω των συνθηκών που προέκυψαν μετά την έναρξη της διαδικασίας και των παραγόντων της δίκης και αυτό γίνεται για να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία.

Και αν κάνετε τον κόπο και ρωτήσετε ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη και έχουν εμπειρία και από πολλές άλλες υποθέσεις με λιγότερους διαδίκους και υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν και την πολυπλοκότητα, τα έγραφα, τους μάρτυρες που είχαν στην προδικασία, η εκδίκαση τέλος πάντων, η δικαστική διερεύνηση σε επίπεδο προδικασίας και τώρα σε πρώτο βαθμό του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, λοιπόν, θα καταλάβετε ότι οι χρόνοι για τα ελληνικά δεδομένα είναι ικανοποιητικοί.

Το ξαναλέω, όλοι, όλοι οι πολίτες, οι πάντες θέλουμε την ταχύτερη δυνατή και όχι βιαστική ολοκλήρωση, διαδικασία και ολοκλήρωση της διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Τεμπών, πλην κάποιων ελάχιστων και το κράτος κάνει το καλύτερο που μπορεί για να γίνει αυτό. Τώρα, ως προς τα πιστοποιητικά που ρωτήσατε, δεν έχω τέτοια εξειδικευμένη γνώση, θα απευθύνω το ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο και θα επανέλθω».

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: «Κύριε Μαρινάκη, ποια από τα δεδομένα που συναντήσαμε μπροστά μας δεν γνωρίζατε ήδη;  Ότι θα είναι δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι θα είναι δικηγόροι; Ότι θα είναι δεκάδες συγγενείς θυμάτων; Ότι οι δικηγόροι θα χρειάζονται τραπέζια για να απλώσουν τις χιλιάδες σελίδες δικογραφίας ή ότι θα είναι δεκάδες οι κατηγορούμενοι; Όλα δεν τα ξέρατε αυτά τρία χρόνια τώρα που περιμέναμε;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Η αίθουσα διαμορφώθηκε με βάση τον αριθμό των δικηγόρων, των κατηγορουμένων και των διαδίκων, όπως αποτυπώθηκαν όλοι αυτοί, ως προς τον αριθμό τους, στην ανάκριση. Μετά την έναρξη της διαδικασίας προέκυψαν και κάποιες επιπρόσθετες ανάγκες οι οποίες καλύπτονται και η δίκη θα συνεχιστεί ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό».

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: «Για τα Τέμπη, το ελληνικό κράτος έστειλε παράσταση κατηγορίας μονάχα ενάντια στους τρεις σταθμάρχες και τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, αλλά όχι ενάντια στους δεκάδες άλλους κατηγορούμενους. "Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος" είχε δηλώσει ο κύριος Μητσοτάκης αμέσως μετά το δυστύχημα, προλαβαίνοντας και τη Δικαιοσύνη. Παρότι αυτό διαψεύστηκε, ακόμα και από τη δικογραφία διαψεύστηκε, από τεκμήρια που δείχνουν ότι δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, τρία χρόνια μετά, σήμερα, το Υπουργείο σας υλοποιεί ακριβώς αυτή τη γραμμή και υποστηρίζει την κατηγορία των υπαλλήλων, ενώ αφήνει ανενόχλητα τα μεγάλα "ψάρια" που διορίστηκαν από την κυβέρνησή σας. Ήταν εντολή Κυρανάκη, ήταν εντολή Κυρανάκη ή το αποφασίσατε όλοι μαζί στο Υπουργικό Συμβούλιο;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Κάτι τέτοιο δεν ήταν απόφαση καταρχάς Υπουργικού Συμβουλίου, είναι μια σωστή απόφαση όμως, για να μην θεωρηθεί ότι «αδειάζεται» οποιοσδήποτε. Ήταν μια σωστή απόφαση. Γιατί; Καταρχάς, η δήλωση παράστασης προ υποστήριξη κατηγορίας δεν συνιστά δήλωση για την ενοχή ή την αθωότητα ενός εκ των κατηγορουμένων. Το γεγονός ότι για κάποιους γίνεται δήλωση παράστασης και για κάποιους δεν γίνεται, δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο ή οποιοσδήποτε άλλος κάνει αυτή τη δήλωση, παίρνει θέση για την τελική κρίση του δικαστηρίου, ούτε θα μπορούσε να πάρει.

Άρα, αυτοί για τους οποίους δεν έγινε δήλωση παράστασης, θα κριθούν όπως και οι υπόλοιποι κανονικά από το δικαστήριο για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, χωρίς να επηρεάζεται η κρίση αυτή ούτε κατ’ ελάχιστο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Επέλεξαν οι αρμόδιοι και πολύ σωστά επέλεξαν, να κάνουν παράσταση για τους τέσσερις επιχειρησιακώς υπευθύνους και από κει και πέρα για τους υπόλοιπους, όπως και για αυτούς τους τέσσερις, να αποφασίσει η Δικαιοσύνη με βάση τα δεδομένα τα οποία θα προκύψουν από την διαδικασία».

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: «Το γνώριζε ο κύριος Μητσοτάκης προτού ληφθεί αυτή η απόφαση και υλοποιηθεί;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Το ξαναλέω και είμαι σαφής, ότι η απόφαση αυτή και όταν μιλάω εγώ προφανώς εκπροσωπώ την κυβέρνηση, είναι νομικά, με βάση τις εισηγήσεις και των αρμόδιων νομικών που λαμβάνουν υπόψη τους όσοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, είναι η σωστή και τεκμηριωμένη και η πιο δίκαιη».

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: «Άρα το γνώριζε».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Σας απάντησα ξεκάθαρα».