Breaking News

Περισσότερα από 14 εκ. ευρώ καταβάλλονται σε Ελληνίδα που πήγε την Τουρκία στα δικαστήρια

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Ευφροσύνη Γιαννοπούλου και Μαρία Τσιροπούλου από την Ελλάδα, οι οποίες είναι κληρονόμοι περιουσίας στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

Το ΕΔΑΔ είχε ήδη αποφανθεί τον Ιανουάριο του 2014 ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την Γιαννοπούλου ως την κληρονόμο της περιουσίας αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη χθεσινή του απόφαση, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδίκασε αποζημίωση, ύψους 14.300.000 ευρώ, καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. 

Η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου, η οποία ήταν η αρχική κληρονόμος της περιουσίας, απεβίωσε τον Μάρτιο του 2009 και την υπόθεση συνέχισε η ανιψιά της, Μαρία Τσιροπούλου, επίσης με την ιδιότητα της κληρονόμου.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συνομίλησε με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος είναι εκ των δικηγόρων που ανέλαβαν την υπόθεση. Όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, «πρόκειται γι' ακόμη μια καταδίκη εναντίον της Τουρκίας για το δικαίωμα κληρονομιάς ελληνικών περιουσιών στην Πόλη». Χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική, καθώς όπως είπε «είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι μπορούν να τύχουν αποζημίωσης οι ελληνικές περιουσίες στην Πόλη».