Breaking News

Η μεταφορά επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και το μεγάλο κόλπο με τις εταιρείες... φαντάσματα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πόσο εύκολο είναι τελικά να ιδρύσει κάποιος μια εταιρία στη Βουλγαρία ή να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στη γειτονική χώρα; Πανεύκολο. Γίνεται μέσα σε μια ημέρα σύμφωνα με διαφημίσεις εταιριών που το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την ενεργοποίηση των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, φθάνουν σωρηδόν στα e-mail επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι είναι γεμάτο με ιστοσελίδες που διαφημίζουν τη σύσταση εταιρειών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και αυθημερόν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη γειτονική χώρα. Μέσω των διαφημίσεων, δείχνουν στους Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες το δρόμο προς...Βουλγαρία και πλασάρουν τη χώρα ως ασφαλή επενδυτικό και φορολογικό προορισμό.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία, όλοι μιλούν για πλεονεκτήματα και κανένας δεν αναφέρεται στα πιθανά μειονεκτήματα. Όλοι υπόσχονται, ότι θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας των εταιρειών κι ιδιαίτερα τους φόρους, που θα πληρώσουν στην γειτονική χώρα σε σχέση με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες υπό το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία ή την Κύπρο ή να ιδρύσουν στις χώρες αυτές μια εταιρεία, άλλοι έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τα βιβλία τους και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους. Στα χρόνια των μνημονίων και ειδικά πέρυσι μετά τα capίtal cοntrοls καταγράφεται μια εκρηκτική άνθηση στην δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Βουλγαρία.

Μια έκρηξη η οποία όμως αποδεικνύεται ότι είναι «φούσκα» αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι εταιρείες «σφραγίδες» και «σκέτα» ΑΦΜ που δεν έχουν καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία δεν εμφανίζουν απασχολούμενο προσωπικό ή δεν μετέφεραν παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα.

Το μεγάλο κόλπο 

Πρόκειται για το «μεγάλο κόλπο» που στερεί από το ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls ακόμη και να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους. 


Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας επιδίδονται σε τριγωνικές συναλλαγές γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρου. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία, και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.

Διαβάστε περισσότερα στην Ημερησία