Breaking News

Η μέρα που έφυγε από τη ζωή η πριγκίπισσα Νταϊάνα (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1997, έχασε τη ζωή της η «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα, η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, σε τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από αχαλίνωτη καταδίωξη δημοσιογράφων και φωτογράφων στους δρόμους του Παρισιού.

Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Παρκ Χάους, στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζον Σπένσερ (1924-1992) και της πρώτης συζύγου του Φράνσις (1936-2004). Το 1975, όταν ο πατέρας της απέκτησε τον τίτλο του Κόμη Σπένσερ, εκείνη έγινε γνωστή ως Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 1981, όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι. Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.


Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη τη διάρκεια του γάμου της, αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος έληξε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

Μετά το διαζύγιό της το 1996, η Νταϊάνα διατήρησε το διαμέρισμα στη βόρεια πλευρά του παλατιού του Κένσινγκτον, στο οποίο ζούσε με τον πρίγκιπα της Ουαλίας από τον πρώτο χρόνο του γάμου τους. Αυτό το διαμέρισμα παρέμεινε το σπίτι της μέχρι το θάνατό της.

Το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα

Η Νταϊάνα έκανε σχέση με τον Βρετανο-Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν, τον οποίο αποκαλούσε «αγάπη της ζωής της». Ωστόσο, η Νταϊάνα τερμάτισε τη σχέση τους στις αρχές του καλοκαιριού του 1997.

Στη συνέχεια ξεκίνησε να βγαίνει με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, γιο του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ.

Τα ξημερώματα της 30ης προς 31η Αυγούστου 1997 η Νταϊάνα και ο αγαπημένος της διανυκτέρευσαν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς, με σκοπό την επόμενη ημέρα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Η βόλτα που έκαναν στο νυχτερινό Παρίσι ήταν μοιραία...

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα - στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που τους ακολουθούσαν - και τελικά προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά.

Ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ όπως και ο Φαγιέντ πέθαναν ακαριαία. Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέτ, τραυματίστηκε ελαφρά. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τραυματίστηκε και όταν απεγκλωβίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, αλλά πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια.

Η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Την κηδεία της παρακολούθησαν, μέσω του BBC, 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θάνατός της δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Τα πορίσματα για την διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2008, επέρριψαν ευθύνες στους οδηγούς που είχαν εξαπολύσει την καταδίωξη, αλλά και τον οδηγό του οχήματος της Νταϊάνας.

Δείτε παλαιότερα ρεπορτάζ του Euronews και του Open.



Πληροφορίες από: wikipedia (και Μηχανή του Χρόνου)