Breaking News

Δίνεις ένα ακίνητο και «σβήνεις» τα χρέη σου στην εφορία

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν το φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. 

Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Τρ. Αλεξιαδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου με αφορμή την αύξηση που καταγράφεται στις αποποιήσεις κληρονομιών. 

Όπως δημοσιεύει η Ημερησία, με την απόφαση θα καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος εκτίμησης του ακινήτου αλλά και οι προϋποθέσεις για την εκχώρηση των ακινήτων στο Δημόσιο από τους φορολογούμενους που δεν διαθέτουν τα χρήματα για να εξοφλήσουν το φόρο κληρονομιάς. 

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει εξόφληση δια συμψηφισμού του φόρου κληρονομιάς, ισχύει από το 2014, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης η απόφαση θα έλθει σύντομα.

Σήμερα φορολογούμενοι που είτε έχουν κληρονομήσει μια περιουσία, είτε πρόκειται να κληρονομήσουν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς είναι σε αδιέξοδο. Οι μεν πρώτοι που έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς βρίσκονται να χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται οι δε δεύτεροι αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου. Μάλιστα οι αρνήσεις κληρονομιάς έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.