Breaking News

Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Dario Fo (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε στο Μιλάνο σε ηλικία 90 ετών ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Dario Fo, διάσημος για την πολιτική του σάτιρα, δημοσιεύει το BBC.

Κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 για το πολιτικό - σατιρικό έργο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού". Ήταν επίσης γνωστός για το θεατρικό έργο "Mistero Buffo" που αναφερόταν σε έναν άνθρωπο που ταξίδευε στον κόσμο επί 30 χρόνια.

Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1926 στο San Giano, μια μικρή πόλη στη λίμνη Maggiore. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής των ιταλικών σιδηροδρόμων και η οικογένεια άλλαζε συχνά κατοικία λόγω των μεταθέσεων του. Έμαθε την τέχνη της διήγησης απ' την γιαγιά του και από Λομβαρδούς ψαράδες και φυσητές γυαλιού.

Επιστρατεύτηκε προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κατάφερε να διαφύγει και κρύφτηκε σε μία σοφίτα μέχρι το τέλος του πολέμου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο πριν στραφεί στο γράψιμο και τη σκηνοθεσία.

Μετά τη συνάντηση με την ηθοποιό Franca Rame, στις αρχές του 1950, γνώρισε την επιτυχία με μια σειρά μονολόγων που οδήγησαν στη δική του εκπομπή στο εθνικό ραδιόφωνο της Ιταλίας. Ο Dario Fo και η Franca Rame παντρεύτηκαν στις 24 Ιουνίου 1954. Το 1960 οι δυο τους κέρδισαν την εθνική αναγνώριση με το "Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ" στο θέατρο Οντεόν του Μιλάνο ενώ ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες.

Στα έργα του, που έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, έχει ασκήσει κριτική, μεταξύ των άλλων, στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά και το Μεσανατολικό.

Στις 17 Ιουλίου του 1995 έπαθε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και έχασε σχεδόν όλη την όρασή του. Η Rame τον αντικατέστησε στις παραγωγές για ένα διάστημα. Ο Fo ανένηψε σε ένα χρόνο.

Το 2006, ο Fo έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος του Μιλάνο, την πιο σημαντική, οικονομικά πόλη της Ιταλίας. Πήρε πάνω από το 20% των ψήφων και υποστηριζόταν από την Κομμουνιστική Επανίδρυση.


Πληροφορίες από: BBC - wikipedia