Breaking News

Στις 25 Νοεμβρίου έρχεται και στην Ελλάδα ο θεσμός της Black Friday

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την εμφάνισή του και στην Ελλάδα κάνει ο θεσμός της Black Friday...

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα δηλώνουν συμμετοχή στον θεσμό της Black Friday, την ερχόμενη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. 

Αγορές με απίστευτες εκπτώσεις και είδη σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, είναι αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες καταναλωτές αυτό το διάστημα αλλά και οι έμποροι προκειμένου να δουν τα άδεια ταμεία τους να γεμίζουν ξανά.

Στο εξωτερικό η Black Friday, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, είναι μια μέρα γιορτής αλλά και..μάχης. Χιλιάδες καταναλωτές, στήνονται από το προηγούμενο βράδυ με σκηνές έξω από τα πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν την επόμενη μέρα οι πόρτες για να αγοράσουν "κοψοχρονιά" χιλιάδες προϊόντα. Οι διαπληκτισμοί είναι έντονοι ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί και περιστατικά βίας, με γροθιές και ξυλοφορτώματα ακόμη και για ένα...μπουφάν ή μία τσάντα.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία; 

Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν "στο χέρι" και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Πηγή: businessnews.gr