Breaking News

Αλγόριθμος προβλέπει τον αυτισμό στο πρώτο έτος ζωής ενός παιδιού, πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην οποία συμμετέχει και μια Ελληνίδα, ανακάλυψαν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει αν ένα παιδί έχει αυτισμό στο πρώτο χρόνο της ζωής του και συγκεκριμένα από τον 6ο ως τον 12 μήνα, πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια νευροψυχολογίας στο πανεπιστήμιο McGiil του Καναδά, Πηνελόπη Κωστοπούλου, δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχουν αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβαίνουν σε παιδιά που έχουν αυτισμό, πολύ πριν μπορέσουμε να δούμε συμπτώματα συμπεριφορά τους.

Ένα που γνωρίζαμε είναι ότι ο εγκέφαλος είναι πιο μεγάλος στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Αυτό που δεν ξέραμε είναι αν αυτό είναι κάτι με το οποίο έχουν γεννηθεί ή είναι κάτι που αλλάζει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Με την έρευνα δείξαμε ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου, πόσο μεγάλος είναι ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών. Αυτό που είδαμε είναι ότι αυτό που αλλάζει είναι η επιφάνεια του εγκεφάλου.

Έχουμε πάρα πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η πρόωρη επέμβαση φέρνει μεγάλες αλλαγές  και η πρόοδος των παιδιών είναι πολύ καλύτερη».

Δείτε το ρεπορτάζ από την ΕΡΤ.