Breaking News

Απόψε στο «Checkpoint Alpha»: Κουβέλης και Κατρούγκαλος σχολιάζουν την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Checkpoint Alpha» με τη Γιάννα Παπαδάκου: Σάββατο 21 Απριλίου, στις 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, στον Alpha...

Απαντήσεις στα καuτά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό λαό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, δίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στη στρατηγική της Άγκυρας να προκαλεί, μονίμως, επεισόδια και εμπλοκές στο Αιγαίο προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα «θερμό» επεισόδιο, το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβεί. Επίσης, συνδέει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει εσωτερικά και εξωτερικά. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξηγεί γιατί πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ένας «ακήρυχτος» πόλεμος της Τουρκίας στο Αιγαίο και αναφέρεται στο αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην ικανότητά τους να προστατεύουν τα σύνορά μας.

Σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα εξαντλήσει το οπλοστάσιό της προκειμένου να απελευθερωθούν.

Ο κ. Κουβέλης διευκρινίζει ότι οι σχέσεις του και η συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο είναι πολύ καλές, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας εκφράζεται.
Σχετικά με το Σκοπιανό και την ψήφιση μιας Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πολιτικό θέμα.  

Τέλος, ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος σε προοδευτική κατεύθυνση, στην υπόθεση της NOVARTIS και τον λόγο για τον οποίο δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεύθυνος και για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, εξηγεί τον λόγο που η Ευρώπη σύσσωμη τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα αλλά και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Θεωρεί ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να «γκριζάρει» πολλές περιοχές στο Αιγαίο είναι γιατί επιχειρεί «ένα διπλωματικό τζούντο», προκειμένου να πετύχει τα μέγιστα. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό οδηγεί στη διεθνή της υποβάθμιση και την οικονομική της κατάρρευση.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρεται στο «παράθυρο ευκαιρίας» που πιστεύει ότι υπάρχει στο θέμα του Σκοπιανού και υπογραμμίζει ότι η λύση του δεν θα διακινδυνεύσει την κυβερνητική σταθερότητα, επειδή «το συμβόλαιο με τους ΑΝΕΛ, έχει αποδειχθεί ισχυρό».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νόμο του για το Ασφαλιστικό, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Στην εκπομπή, επίσης, προβάλλονται αποκλειστικές δηλώσεις της Μαρίας Εφίμοβα που πρωταγωνιστεί σε ένα ιδιότυπο δικαστικό θρίλερ το οποίο εξελίσσεται στη χώρα μας, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τη μάρτυρα και βασική πηγή πληροφόρησης της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια η οποία δολοφονήθηκε στη Μάλτα επειδή αποκάλυψε τη σχέση του Πρωθυπουργού της χώρας της με τα Panama Papers.

Η Μαρία Εφίμοβα, πρώην τραπεζική υπάλληλος,  καταζητείτο από τις αρχές της Μάλτας και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για τη ζωή της. Και ενώ το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αρνήθηκε να εκδώσει την Εφίμοβα στη Μάλτα, εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.