Breaking News

Τσίπρας - Ζάεφ: Το... έκτο όνομα φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Σκόπια (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ; Αν και σε κάθε διαπραγμάτευση μπορεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να ανακύψουν προσκόμματα, από τη χθεσινή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια προκύπτει ότι η λύση είναι εφικτή.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η πρόταση που έφερε ο Ζόραν Ζάεφ και η οποία περιλαμβάνει ένα νέο - έκτο - όνομα, το οποίο δεν είχε πέσει μέχρι χθες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν μια συνολική πρόταση - χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική - που αποτυπώνεται σε ένα κείμενο 19 σελίδων και θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και εσωτερική πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία, η οποία - αν και εφόσον επιτευχθεί - θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ καταγράφεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που επισημαίνουν τα βήματα που επιτεύχθηκαν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit επικαλούμενη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».