Breaking News

Φεβρουάριος: Ο μήνας των Όσκαρ στην ΕΡΤ1 (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των Όσκαρ και η ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή του κόσμου. Φέτος, θα τη γιορτάσουμε παρέα με τέσσερις από τις σημαντικότερες ταινίες που τιμήθηκαν με το χρυσό αγαλματίδιο τα τελευταία χρόνια.

• Με 60 βραβεία και άλλες 56 υποψηφιότητες έρχεται η πρώτη ταινία του αφιερώματός μας. «Ο γιος του Σαούλ» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών και τιμήθηκε με 4 σημαντικά βραβεία. 

Η ταινία του Λάζλο Νέμες καταγράφει το χρονικό της αγωνίας του Σαούλ, ενός Εβραίου στο Άουσβιτς που τον έχουν βάλει οι Γερμανοί να δουλεύει στη μαζική  αποτέφρωση των σορών των ομοεθνών του. Κάνει την  προσωπική του επανάσταση όταν θα προσπαθήσει με κάθε τίμημα να θάψει τη σορό ενός παιδιού που ισχυρίζεται ότι είναι δικό του. Με την κάμερα στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα, τα κοντινά πλάνα σκιαγραφούν και την παραμικρή αντίδραση του πρωταγωνιστή (Γκέζα Ρέριγκ). Η ταινία έφτασε στα Όσκαρ το 2016 και κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Την Παρασκευή 1η  Φεβρουαρίου 2019 θα τη δούμε αποκλειστικά στην ΕΡΤ1, μαζί με την αποκλειστική συνέντευξη του σκηνοθέτη στον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο.

• Δεύτερη στη σειρά «Το Δωμάτιο», η ταινία-έκπληξη που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ του Τορόντο. 

Με 104 συνολικά βραβεία και ακόμα 137 υποψηφιότητες, η ταινία του Λένι Άμπραμσον μας ταξιδεύει στον κόσμο του πεντάχρονου Τζακ. Το αγόρι μεγαλώνει σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών, μόνος με τη μητέρα του που έχει απαχθεί και βιαστεί από τον ιδιοκτήτη, που την κρατά εκεί φυλακισμένη, όπως και το αγοράκι που γεννήθηκε εκεί, στο δωμάτιο. Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να τον ξεγελάσουν και να αποδράσουν. Η Μπρι Λάρσον κερδίζει Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τη δυναμική και αισθαντική της ερμηνεία.  

Στις 8 Φεβρουαρίου το «Δωμάτιο» θα ανοίξει την πόρτα του σε πρώτη προβολή από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

• Το δεύτερο Όσκαρ του κερδίζει ο Ασγκάρ Φαραντί με την ταινία «Ο Εμποράκος» το 2017, βραβείο το οποίο δεν παρέλαβε ο ίδιος λόγω της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ που απαγόρευε τη μετακίνηση Ιρανών στην Αμερική. 

Όσο η Ράνα και ο Εμάντ ανεβάζουν μια ερασιτεχνική παράσταση του «Θανάτου του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, η Ράνα θα αντιμετωπίσει τη φρίκη μιας σοβαρής παρεξήγησης στο νέο της σπίτι. Μαζί με το σύζυγό της θα προσπαθήσουν να απονείμουν δικαιοσύνη, κάνοντας  αυτό που θεωρούν  σωστό, πέρα από το νόμο και τα κοινωνικά στερεότυπα. 

«Ο Εμποράκος» θα προβληθεί στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 στις 15 Φεβρουαρίου. Η ταινία έχει αποσπάσει πάρα πολλά βραβεία και υποψηφιότητες παγκοσμίως.

• Την προπαραμονή των Όσκαρ, η ΕΡΤ1 θα προβάλει την ταινία «Moonlight» που έκανε τη διαφορά στο θεσμό και μέχρι σήμερα θεωρείται η σπουδαιότερη δημιουργία του Ανεξάρτητου Αμερικανικού Κινηματογράφου. 

Οι τρεις ηλικιακές φάσεις του Αφροαμερικανού Σάιρον, γίνονται η αφορμή για να γνωρίσουμε το Μαϊάμι της βiας, της φτώχειας, των ναρκωτικών αλλά και της ελπίδας, της ανθρωπιάς, του έρωτα.

Στις 22 Φεβρουαρίου  το «Moonlight» που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης δεύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Μαερσάλα Άλι θα βάλει μία άνω τελεία στο αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στα Όσκαρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μαερσάλα Άλι είναι και φέτος υποψήφιος για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο».

Με την ολοκλήρωση της τελετής απονομής των βραβείων και δεδομένης της επιτυχίας της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη», που κέρδισε 10 υποψηφιότητες, την επόμενη εβδομάδα (1η Μαρτίου) η ΕΡΤ1 θα προβάλει την ταινία «Ο Αστακός».

Όλες οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν στις 10 το βράδυ από την ΕΡΤ1, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.