Breaking News

Carola Rackete: Η 31χρονη καπετάνισσα που «τα έβαλε» με τον Salvini (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πολίτες επευφήμησαν την Carola Rackete, που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου από τις ιταλικές αρχές για να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Κατηγορείται για παραβίαση ναυτικού κώδικα και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Όπως μετέδωσε το Euronews, η 31χρονη Γερμανίδα καπετάνισσα του Sea Watch 3 "έσπασε" τον αποκλεισμό του λιμανιού της Λαμπεντούζα, που έχει επιβάλλει με νόμο ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, για τα πλοία των ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες.

Μετά από πέντε ημέρες έξω από το λιμάνι, με 40 Αφρικανούς μετανάστες επί του σκάφους, η Rackete πήρε την απόφαση να ελλιμενιστεί το Sea Watch 3, που ανήκει σε γερμανική ΜΚΟ. Το πλοίο κατασχέθηκε από το ιταλικό λιμενικό και αντιμετωπίζει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σάιτ του BBC, το σκάφος είχε περισυνελλέξει από τις ακτές της Λιβύης 53 μετανάστες στις 12 Ιουνίου και συνέχισε να παραμένει σε διεθνή ύδατα. Οι ιταλικές Αρχές είχαν απομακρύνει 13 μετανάστες από το Sea Watch 3 για λόγους υγείας.

Η Rackete δήλωσε ότι προσπάθησε να συνεργαστεί με τις Αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Γαλλίας και να ξεκινήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το σκάφος αναγκάστηκε να εισέλθει στα ιταλικά ύδατα, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μεταναστών.

Την Παρασκευή, στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ιαπωνία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να δεχτούν τους 40 εναπομείναντες μετανάστες στο πλοίο.

Δείτε το ρεπορτάζ του Euronews.