Breaking News

12 Οκτωβρίου: Η μέρα που ο Σόιμπλε δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση που τον άφησε ανάπηρο

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ήταν η ημέρα που άλλαξε η ζωή και η πορεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του νυν υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που τον καθήλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι...

Για τους περισσότερους Έλληνες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε γνωστός όταν ήρθαν τα μνημόνια, για τους Γερμανούς όμως είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την επανένωση της χώρας.

Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας που για έξι και πλέον μήνες διαχειρίζονταν την διαπραγμάτευση από την επομένη της πτώσης του Τείχους έως τις 4 Οκτωβρίου του 1990 όπου Δυτικογερμανοί και Ανατολικογερμανοί βουλευτές συνεδρίαζαν για πρώτη φορά από κοινού.

Ελάχιστες ημέρες μετά, στις 12 Οκτωβρίου του 1990 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα βρίσκονταν σε μία χαλαρή προεκλογική συνεστίαση σε μία μπυραρία στο Όπεναου.

Ο Ντίτερ Κάουφμαν ένας 37χρόνος κάτοικος της περιοχής περιμένει υπομονετικά να τελειώσει η ομιλία. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σόιμπλε κατευθυνόμενος προς την έξοδο τον πλησιάζει και του δίνει το χέρι για να τον χαιρετήσει. Ο Κάουφμαν τον απωθεί και από απόσταση μισού μέτρου πυροβολεί τρεις φορές προς την πλευρά του Σόιμπλε με το 38άρι περίστροφο Smith & Wesson που είχε κλέψει από το οπλοστάσιο του πατέρα του.

Η πρώτη σφαίρα βρίσκει τον Σόιμπλε στο δεξί του μάγουλο και του προκαλεί έναν μικρό τραυματισμό, η δεύτερη καρφώνεται σε ένα θωρακικό σπόνδυλο ενώ η τρίτη βρίσκει τον 28χρόνο σωματοφύλακα του ο οποίος έπεσε ενστικτωδώς ανάμεσα στον υπουργό και τον Κάουφμαν. Η σφαίρα θα βρει τον αστυνομικό στην κοιλιά και θα τον τραυματίσει σοβαρά. Θα πεθάνει έξι χρόνια μετά από επιπτώσεις που προκλήθηκαν από καρκίνο.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε σωριαστεί στο έδαφος, μπροστά στα μάτια της μεγαλύτερης κόρης του, της 18χρόνης τότε, Χριστίνας, οδηγήθηκε αρχικά στο κοντινότερο νοσοκομείο, στην περιοχή Oberkirch και από εκεί με ελικόπτερο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράινμπουργκ όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για τουλάχιστον πέντε ώρες για να τον κρατήσουν στην ζωή.

Ο Ντίτερ Κάουφμαν συνελήφθη αμέσως και δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να αντιληφθούν ότι πρόκειται για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα που έπασχε από μανία καταδίωξης. Παρέμεινε σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από δέκα χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Ο Σόιμπλε αναρρώνοντας δεν έδειξε ούτε στιγμή ότι τα γεγονότα της δολοφονικής επίθεσης και της παραλυσίας θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδια στην πολιτική του σταδιοδρομία. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχοντας συγχωρέσει τον υποψήφιο δολοφόνο του δημόσια, ο Σόιμπλε θα επανεκλέγει με ρεκόρ ψήφων.