Breaking News

Σαν σήμερα πέθανε η Γεωργία Βασιλειάδου (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1980, φεύγει από τη ζωή η Γεωργία Βασιλειάδου, η ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου που έπαιξε κυρίως σε κωμωδίες και πρόσφερε απλόχερα το γέλιο στο κοινό...

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου 1897 σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, κατόπιν πτώσης από άλογο, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού.

Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο "Ερνάνη" του Τζ. Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες. Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από ένα γάμο της που υπήρξε, όμως, ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε τη Σοφία Βέμπο η οποία και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε την ευκαιρία να κάνει μεγάλη καριέρα ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος. Έτσι στα σαράντα δύο της χρόνια η Γεωργία Βασιλειάδου κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα και με το έμφυτο ταλέντο της κατακτάει αμέσως το κοινό.

Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στα "Koρiτσια της παντρειάς", που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας - αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της "ομορφότερης άσχημης" του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε. 

Στην εταιρεία της Φίνος Φιλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: "Η ωραία των Αθηνών", "Η θεία απ΄ το Σικάγο", "Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός" και πολλές άλλες. Έλαβε μέρος στην τηλεοπτική σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

Έμενε στο Μαρούσι και είχε μια κόρη, τη Φωτεινή. Τον τελευταίο καιρό, υπέφερε από βρογχικό άσθμα. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 και κηδεύτηκε δύο μέρες μετά, ένα βροχερό πρωί με πολύ κρύο, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.


Φιλμογραφία

1930: Όνειρο γλυπτού • Για την αγάπη της
1946: Παπούτσι από τον τόπο σου
1948: Οι Γερμανοί ξανάρχονται
1951: Τα τέσσερα σκαλοπάτια • Μια νύχτα στον παράδεισο • Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν
1952: Ο φαταούλας • Ο γρουσούζης • Το στραβόξυλο
1954: Γκολ στον έpωτα • Χαρούμενο ξεκίνημα • Η ωραία των Αθηνών
1955: Η καφετζού • Ο μαγκούφης • Πιάσαμε την καλή • Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957: Το αμαξάκι • Η κυρά μας η μαμή • Η θεία απ΄ το Σικάγο
1959: Αστέρω • Μπουμπουλίνα • Νταντά με το ζόρι • Ο θείος από τον Καναδά • Ο θησαυρός του μακαρίτη
1960: Η κυρία δήμαρχος
1961: Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός
1962: Ο μαγκούφης • Το καρπουζάκι • Έξυπνοι και κορόιδα • Η Ελληνίδα και ο έpωτας • Οι γαμπροί της Ευτυχίας • Ο Θύμιος στη χώρα του στpιπτiζ • Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος
1963: Εμείς τα μπατιράκια • Αγάπησα και πόνεσα • Ο ανιψιός μου ο Μανώλης • Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου
1964: Ήταν όλοι τους κορόιδα • Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1966: Διπλοπενιές • Ησαΐα χόρευε • Προξενήτρα πράκτωρ 017 • Ο Μελέτης στην άμεσο δράση • Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός
1968: Η λυγερή • Η Σμυρνιά • Τόσα όνειρα στους δρόμους
1970: Η περιπτερού • Η βαρώνη και ο Προκόπης
1975: Ένα ένα τέσσερα

Πληροφορίες από: wikipedia