Breaking News

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πριν λίγες ημέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, είχε καταγραφεί στην Ανταρκτική η υψηλή θερμοκρασία ρεκόρ των 18,3 βαθμών Κελσίου. Η καταγραφή είχε γίνει από τον ερευνητικό σταθμό Esperanza της Αργεντινής στην Ανταρκτική Χερσόνησο, στη βορειοδυτική άκρη της ηπείρου.

Σύμφωνα με νέα μέτρηση, καταγράφηκε ένα νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου, η θερμοκρασία άγγιξε τους 20,75 βαθμούς Κελσίου στο νησί Seymour, στο βορειότερο σημείο της ηπείρου.

Σύμφωνα με το BBC, o Βραζιλιάνος επιστήμονας Carlos Schaefer δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική».

Παρόλο που η θερμοκρασία ήταν υψηλή, ο Schaefer υπογράμμισε ότι η καταγραφή δεν ήταν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης κι έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη μιας μελλοντικής τάσης.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καταγραφή για να προβλέψουμε τις κλιματικές αλλαγές στο μέλλον. Είναι ένα σημείο δεδομένων. Είναι απλά ένα μήνυμα ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ανταρκτική αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο περίπου το 87% των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Χερσονήσου «υποχώρησαν».

Η εκπρόσωπος του WMO, Clare Nullis, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στη Γενεύη (μετά την ανακοίνωση του προηγούμενου ρεκόρ θερμοκρασίας): «Η ποσότητα πάγου που χάνεται ετησίως στην Ανταρκτική αυξήθηκε τουλάχιστον κατά έξι φορές μεταξύ 1979 και 2017. Ο ρυθμός "υποχώρησης" των παγετώνων  είναι επιταχυνόμενος τα τελευταία 12 χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Να σημειωθεί ότι ενώ οι 18,3 βαθμοί Κελσίου ήταν το προηγούμενο ρεκόρ για την Ανταρκτική ήπειρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής - που περιλαμβάνει την ήπειρο, τα νησιά και τους ωκεανούς που βρίσκονται στην κλιματική ζώνη της Ανταρκτικής - είχε καταγραφεί θερμοκρασία 19.8 βαθμοί Κελσίου τον Ιανουάριο του 1982.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Euronews.