Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 ενημέρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να πάρει και την έγκριση από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναλυτικά η ενημέρωση όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: 

Χρόνια πολλά, με υγεία και ελπίδα. Ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία, οι αριθμοί των κρουσμάτων, οι αριθμοί των διασωληνωμένων, ο αριθμοί των θανάτων θα υποχωρήσουν βαθμιαία και θα έχουμε τα νούμερα καθημερινά των εμβολιαζομένων κατά του κορονοϊού.

Το εμβόλιο, όπως έχουμε αναφέρει, είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020. Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια κλασικά, όπως της ιλαράς παραδείγματος χάρη, που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ταχεία παραγωγή των εμβολίων, ήταν φυσικά η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από τις επιστημονικές προσπάθειες για παρασκευή άλλων εμβολίων, για άλλα λοιμώδη νοσήματα, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων, αλλά και κάτι σημαντικό που πολλές φορές ξεχνάμε να το αναφέρουμε, ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών.

Σήμερα πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλλει καθοριστικά στις κλινικές μελέτες, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανώνυμους εθελοντές.

Θα ήθελα να πω ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, 12,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων γύρω στα 4,5 εκατομμύρια έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική. Αυτό αντιστοιχεί στο 1,3% του γενικού πληθυσμού. Ένα μεγάλο μέρος έχει επίσης εφαρμοστεί στην Κίνα. Στην Αγγλία έχει ήδη φτάσει 1 εκατομμύριο και ακολουθούν άλλες χώρες με μικρότερο αριθμό εμβολίων.

Και στη χώρα μας ο εμβολιασμός, όπως θα ακούσουμε και με περισσότερες λεπτομέρειες, εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, η χώρα μας θα ανταποκριθεί άριστα σε αυτή τη μεγάλη απειλή του κορονοϊού. Φαίνεται δε, ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε της Pfizer/BioNTech, αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Είναι ένα εμβόλιο το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να πάρει και την έγκριση από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται.

Σήμερα, ο Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, ο Υπουργός Χάνκοκ χαρακτήρισε ως ημέρα θριάμβου για την χώρα του, την πρώτη ημέρα που αρχίζει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Το εμβόλιο αυτό, όπως προανέφερα, έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech. Είναι όπως λέμε ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος «ταχυδρόμου» που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί και την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα μου επιτρέψετε να πω λίγα πράγματα για αυτό το εμβόλιο, διότι λόγω της δημοσιότητας και της δημοσιοποίησης μάλλον, των επιστημονικών προβληματισμών έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ερωτηματικά. Το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Δίνεται δε σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε πλέον τη δυνατότητα και μέσω διαδικτύου να παρακολουθούμε, προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή μήπως ο μακρότερος χρόνος που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτός που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

Όμως φαίνεται, χωρίς να είναι πλήρως ακόμη τεκμηριωμένο, ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό. Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης.

Δεύτερον, είναι φτηνό. Και τρίτον, μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες ούτως ώστε να καλύψει ευρέως, πληθυσμούς εμβολιαστικά.

Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα που εξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποια θα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού. Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί του εμβολίου αυτού με εμβόλια άλλης εταιρείας, όμως πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που είναι το κλασικό που προτείνεται από την εταιρεία παραγωγής των εμβολίων.

Αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία, μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα με το εμβόλιο, αλλά και οι χώρες οι οποίες είναι με μικρότερη ευμάρεια ανά τον κόσμο.

Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία, αυτό το να δώσουμε τα χέρια, συμβολικά, μεταξύ μας οι άνθρωποι, μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρ’ όλα τα δεινά που έφερε, νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα θετικό στοιχείο και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: 

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν 5.665 εμβολιασμοί και από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της χώρας 9.528 εμβολιασμοί.

Επίσης, σήμερα παραδόθηκε και άλλη ποσότητα 83.850 δόσεων εμβολίων της Pfizer και το απόθεμα που έχουμε στις αποθήκες στις 5 η ώρα το απόγευμα είναι 152.580 δόσεις εμβολίων και έχουμε ήδη διανείμει 24.870 δόσεις σε εμβολιαστικά κέντρα.

Άρχισα με αυτούς τους αριθμούς για να ξαναπαραθέσω κάποια στοιχεία από το Επιχειρησιακό μας Σχέδιο.

Πρώτον. Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού, οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιλέξει να οργανώσουν σταδιακά την ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι λόγοι είναι προφανείς:

• Πρώτον, διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα εφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.

• Δεύτερον, χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και την διενέργεια του εμβολιασμού. Και αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση και χρήση τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.

Ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι το απόγευμα, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από τις 27/12 έως σήμερα 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί.

Στην Ολλανδία και στην Ελβετία, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον. Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία ευθύς εξ’ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Αυτό είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον Υπουργό Υγείας στην ενημέρωση της Τετάρτης 30/12/2020. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα Νοσοκομεία να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στις 4/1/2021, ως οφείλαμε. Και υπήρξε ενημέρωση προς τα Νοσοκομεία για ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 Νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 Στρατιωτικά. Και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και ως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Τρίτον. Οίκοι ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και στο διάστημα από σήμερα ως τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τη συμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό.

Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι οι συμπολίτες μας που είναι άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν προστεθούν οι παραδόσεις και από άλλες εταιρείες, όπως της Moderna που αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος συμπολίτης μας ραντεβού είναι οι εξής:

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και ο πολίτης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Άρα, υπενθυμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση, να εγγράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τέταρτον. Καθημερινά έχουμε εικόνα του αριθμού και των εμβολιαζόμενων και των αποθεμάτων των αποθηκών και με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε όλη τη διαδικασία, πρώτον, για να μην έχουμε καμία απώλεια, και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν είχαμε καμία απώλεια δόσεων εμβολίου, και το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε στιγμή τους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μην διενεργούνται εμβολιασμοί εκτός σειράς.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Έχουμε άμεση συνεργασία και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, χρειάζεται όλοι να προχωρήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Και θα κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό των Νοσοκομείων, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τους εργαζομένους που δούλεψαν αυτές τις ημέρες και συνεχίζουν να δουλεύουν αδιάκοπα για την επιτυχία της Επιχείρησης «Ελευθερία».