Breaking News

Ισραήλ: Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε θρησκευτική γιορτή (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τραγωδία σημειώθηκε στο θρησκευτικό φεστιβάλ Lag B'Omer, στους πρόποδες του όρους Meron, στο ομώνυμο χωριό, στα βορειοανατολικά του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Οι 38 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο σημείο, ενώ 6 κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Όπως μεταδίδει το BBC, δεκάδες χιλιάδες φέρεται να παρευρέθηκαν στην ολονύχτια θρησκευτική γιορτή, καθιστώντας την το μεγαλύτερο γεγονός στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κατάρρευση κερκίδας στο χώρο, ωστόσο στελέχη του Magen David Adom (MDA - ο αντίστοιχος Ερυθρός Σταυρός του Ισραήλ) είπαν ότι πρόκειται για ατύχημα.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στην εφημερίδα Haaretz ότι μερικοί παρευρισκόμενοι γλίστρησαν σε κάποια σκαλοπάτια, προκαλώντας στη συνέχεια την πτώση δεκάδων ανθρώπων.  Κατόπιν επικράτησε πανικός και πολλοί ποδοπατήθηκαν ή υπέστησαν ασφυξία.


Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε το περιστατικό ως «δυσβάσταχτη καταστροφή», προσθέτοντας ότι προσεύχεται για τα θύματα.

"Συνέβη σε ένα δευτερόλεπτο, οι άνθρωποι έπεσαν, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον. Ήταν μια καταστροφή", δήλωσε ένας μάρτυρας στην εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας προσκυνητής πίστεψε ότι υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα, όταν ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα από τηλεβόα, που προέτρεπαν τους παρευρισκόμενους να εκκενώσουν το χώρο.

"Κανείς δεν φαντάστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ. Η χαρά έγινε πένθος, ένα μεγάλο φως έγινε ένα βαθύ σκοτάδι", είπε κάποιος στο κανάλι Channel 12.

"Πάνω από χίλιοι άνθρωποι προσπάθησαν να κατεβούν σε ένα πολύ στενό μέρος κι έπεσαν ο ένας πάνω στο άλλον", είπε στο BBC ο Behadrei Haredim, δημοσιογράφος εβραϊκού ιστοτόπου.


Δεκάδες χιλιάδες Υπερορθόδοξοι Εβραίοι κάνουν προσκύνημα στο όρος Meron κάθε χρόνο για το Lag B'Omer, μια ετήσια θρησκευτική γιορτή που σηματοδοτείται με φωτιές, προσευχή και χορό όλη τη νύχτα.

Η περιοχή είναι ο τόπος του τάφου του Ραβίνου Shimon Bar Yochai, ενός σοφού του 2ου αιώνα, και θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους στον εβραϊκό κόσμο.

Αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβάλουν περιορισμούς για τον κορονοϊό, λόγω του τεράστιου πλήθους.


Πληροφορίες από: BBC