Breaking News

Jovenel Moïse: Δολοφόνησαν τον Πρόεδρο της Αϊτής (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο 53χρονος πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moïse πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του, στην πρωτεύουσα της χώρας (Port-au-Prince), σύμφωνα με τον προσωρινό πρωθυπουργό Claude Joseph. Από την επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγός του Martine Moïse.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, ο Claude Joseph είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα), από άγνωστους ένοπλους άνδρες.

Ο Joseph χαρακτήρισε την επίθεση ως μία «φρικτή, απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», ενώ  τόνισε ότι «ελήφθησαν όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους».

Σύμφωνα με το BBC, o Moïse πέρασε μία δύσκολη περίοδο, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για διαφθορά και αυταρχισμό, ενώ είχε να αντιμετωπίσει συχνά και "κύματα" βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ήταν απόρροια της πολιτικής αστάθειας και της φτώχειας.

Υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς πολίτες ζητούσαν την παραίτησή του.

Ο Jovenel Moïse ήταν στην εξουσία από τον Φεβρουάριο του 2017. Η αντιπολίτευση υποστήριζε ότι η θητεία του έπρεπε να είχε λήξει στις 7 Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο ο Moïse επέμενε ότι είχε έναν ακόμη χρόνο διακυβέρνησης.