Breaking News

Σεισμός στην Αϊτή: Δραματική αύξηση των νεκρών (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αυξήθηκαν δραματικά οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το πρωί του Σαββάτου την Αϊτή, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το BBC (ξημερώματα Δευτέρας), τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον 1.297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 5.700 τραυματίστηκαν, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει απροσδιόριστος.

Σπίτια, εκκλησίες, σχολεία και νοσοκομεία ήταν μεταξύ των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό.

Η καταστροφή επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εξαθλιωμένο έθνος, το οποίο ήδη ταλανίζεται από μια πολιτική κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου του τον περασμένο μήνα...

Όπως αναφέρει το BBC, τα νοτιοδυτικά της Αϊτής φαίνεται να έχουν υποστεί τη χειρότερη ζημιά, ειδικά γύρω από την πόλη Les Cayes. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανασύρουν τα θύματα από ερειπωμένα κτίρια.

Ο πρωθυπουργός Ariel Henry κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα. Το επίκεντρο του σεισμού του Σαββάτου ήταν περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από την πόλη Saint-Louis du Sud, ανέφερε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα Port-au-Prince, περίπου 125 χιλιόμετρα μακριά, όπως και σε γειτονικές χώρες.

Ο Jerry Chandler, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, δήλωσε την Κυριακή ότι στο νότιο τμήμα, όπου βρίσκεται το Les Cayes, περίπου 1.500 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 3.000 υπέστησαν ζημιές. Επίσης, προειδοποίησε ότι η τροπική καταιγίδα Grace, η οποία πλησιάζει τη χώρα, "είναι πιθανό να επιδεινώσει τα πράγματα" τις επόμενες ημέρες.


Πληροφορίες από: BBC