Breaking News

Β. Παπαευαγγέλου: «Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Όπως προκύπτει από τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα. Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό. Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή «Όμικρον» θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό. Ισχυρή, λοιπόν, είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (30/12):

«Η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» συνοδεύτηκε και στη χώρα μας από μία «έκρηξη» νέων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερες από 53.000 συνάνθρωποί μας νοσούν σήμερα.

Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Και τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη.

Παρά τον μεγάλο αριθμό καθημερινά εργαστηριακών τεστ που γίνονται, έχουμε αύξηση της θετικότητας στο 2,7%.

Τα δεδομένα από τα εργαστήριά μας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον», ενώ παράλληλα σημειώνεται μια πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα.

Η ανασκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη δείχνει μια σημαντική αύξηση του φορτίου στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον, σήμερα, έχουμε αρκετά περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον». Πρόκειται για μια παραλλαγή που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη, τα οποία ζήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια.

Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε αυτή την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.

Αυτός είναι και ο λόγος που συστήσαμε τη χρήση είτε μάσκας υψηλής προστασίας, είτε διπλής μάσκας, ιδιαίτερα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Επίσης, έγινε σαφές από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπου η «Όμικρον» επικράτησε νωρίτερα από ότι στη χώρα μας, ότι ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή «Όμικρον», ο χρόνος, δηλαδή, που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος.

Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι μικρότερη. Έτσι, πρόσφατα, η Επιτροπή μας αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνουμε το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.

Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα.

Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή «Όμικρον» θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό.

Ισχυρή, λοιπόν, είναι η σύσταση, να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου.

Αν και τα δεδομένα από τις άλλες χώρες όπου η «Όμικρον» επικράτησε νωρίτερα είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, δεν μπορούμε, στην Ελλάδα, προς το παρόν να έχουμε εφησυχασμό.

Και αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» ήρθε ενώ τα νοσοκομεία μας είναι ακόμη επιβαρυμένα.

Παρά την κάποια αποκλιμάκωση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια και μια πληρότητα που αφορά το 53% στις απλές κλίνες, αλλά το 88% στις ΜΕΘ Covid, με 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Δεύτερον. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια εικόνα, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδείγματος χάριν. Ότι, δηλαδή, αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Και αυτό γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον».

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 συμπολίτες μας, παρ’ όλο που έχουν κλείσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.

Βέβαια, να πούμε εδώ ότι από τις 100.000 πλήρως εμβολιασμένους που έχουν κλείσει το εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τουλάχιστον οι 6 στους 10 έχουν ήδη προγραμματίσει και αυτό είναι ένα ευχάριστο μήνυμα.

Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι όσο και πιο ήπια να φαίνεται, από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα από τις άλλες χώρες, να είναι η νόσος Covid εάν κάποιος νοσήσει από την παραλλαγή «Όμικρον», ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Και έτσι είναι ευχάριστο το μήνυμα που μας έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κύριος Θεμιστοκλέους, ότι καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανθρώπων άνω των 60, αλλά θέλουμε να τους δούμε πραγματικά να προσέρχονται και να εμβολιάζονται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα με την παραλλαγή «Όμικρον» να έχει σχεδόν επικρατήσει σε όλη τη χώρα, όπως ήδη ακούσαμε και από αυτά που είπε η Υπουργός, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να συναντήσουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, πριν την οικογενειακή μας συνάντηση την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις επόμενες γιορτινές ημέρες, είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα με τον εμβολιασμό μας, να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ, πριν βγούμε.

Οι νεαροί, που πιθανά έχουν εκτεθεί τις τελευταίες μέρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, καλό θα είναι να είναι διπλά προσεκτικοί ή, όπως είπε και η κυρία Υπουργός, να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους.

Ας μη ξεχνάμε, να κάνουμε αντιγονικά τεστ και στα παιδιά μας, που με το κλείσιμο των σχολείων από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ξεφύγει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο του συστηματικού ελέγχου, που είχαμε όσο ήταν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά και της καθημερινής χρήσης μάσκας.

Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο στα χέρια μας, καθώς τα τεστ αυτά προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας, ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού τόσο στο φιλικό, όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτήν της PCR, θέλω να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή έχουνε αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι, εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR.

Συνεπώς, νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να μη ξεχνάμε να κάνουμε τα τεστ μας αυτές τις μέρες, να φοράμε τη μάσκα μας με όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής, να επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους και πού θα διασκεδάσουμε και παράλληλα να μη ξεχνάμε και τη σημασία του συχνού αερισμού των κλειστών χώρων, ιδιαίτερα όταν έχουμε πολύ κόσμο μέσα στο σπίτι.

Τέλος, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και ότι όλοι όσο εμφανίζουν κινητικότητα και δεν είναι κλεισμένοι, απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν είναι ανεμβολίαστοι, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν με τη μεταδοτικότητα που βλέπουμε της «Όμικρον».

Κλείνοντας, και εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά. Και εύχομαι το 2022 να ξανααγκαλιαστούμε και ξαναφιληθούμε, όπως θέλουμε πάντα να κάνουμε. Καλή χρονιά σε όλους.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.