Breaking News

Formula 1: Live στην ΕΡΤ2 το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν (20/3, 16:50)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2 σήμερα, Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, στις 17:00 (απευθείας σύνδεση στις 16:50).

Στην περιγραφή και τον σχολιασμό, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Νίκος Κορόβηλας και Ηλίας Παπαϊωάννου. Καλεσμένος στο στούντιο ο F1 editor Φαμπρίτσιο Λαζάκις.

Το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2022 ξεκίνησε επίσημα την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου, όταν άναψαν για πρώτη φορά τα πράσινα φώτα του πιτ λέιν της πίστας του Σακίρ στο Μπαχρέιν για τις ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές.

Στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εισάγονται οι πιο σημαντικές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα τελευταία 40 χρόνια!

Οι νέοι κανονισμοί σχεδιάστηκαν με σκοπό να επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να ακολουθούν πιο εύκολα το ένα το άλλο, αλλά και να αυξάνονται τα προσπεράσματα.

Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα Τεχνικών Θεμάτων της Formula 1, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νικόλας Τομπάζης, επανέφερε στον αεροδυναμικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου, τη χρήση του λεγόμενου φαινομένου ground effect (επίδρασης εδάφους) το οποίο είχε καταργηθεί το 1983. Εκμεταλλευόμενο το θεμελιώδες θεώρημα της Υδροδυναμικής του Μπερνούλι - σύμφωνα με το οποίο η πίεση ενός ρευστού μειώνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητά του - το «πάτωμα» των νέων μονοθεσίων είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να λειτουργεί σαν μια πτέρυγα που, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε ένα αεροπλάνο, «ρουφά» το κάτω μέρος του αυτοκινήτου στον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο και απλοποιώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες και τα αεροδυναμικά βοηθήματα που δημιουργούσαν βίαιες αναταράξεις οι οποίες δεν επέτρεπαν στο επόμενο αυτοκίνητο να πλησιάσει εύκολα το προπορευόμενο, η Formula 1 ευελπιστεί να δώσει στους οδηγούς τη δυνατότητα να επιδίδονται σε περισσότερες «ρόδα με ρόδα» μονομαχίες και να προσφέρει ακόμη περισσότερο θέαμα.

Εξίσου σημαντική αλλαγή με αυτή της επανεμφάνισης του ground effect, είναι και η αύξηση της διάστασης των τροχών, οι οποίοι από τις 13 ίντσες περνούν στις 18. Σκοπός πίσω από αυτήν τη ριζοσπαστική κίνηση, είναι να μειωθεί η υπερθέρμανση των ελαστικών, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει στους οδηγούς τη δυνατότητα να τα πιέζουν ακόμη περισσότερο χωρίς φόβο φθοράς, αυξάνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για εντονότερες και πιο κοντινές μονομαχίες.

Οι χειμερινές δοκιμές σε Βαρκελώνη και Μπαχρέιν έδωσαν κάποια εικόνα για τη φετινή δυναμικότητα των ομάδων. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και στις αρχές του 2022, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς οι ομάδες, για ευνόητους λόγους, τείνουν να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Οι πρώτες απαντήσεις για τις πραγματικές δυνατότητες των αυτοκινήτων δόθηκαν στις παρθενικές κατατακτήριες δοκιμές της χρονιάς όταν και όλα τα μονοθέσια παρατάχθηκαν στην πίστα με το ίδιο φορτίο καυσίμου.

Θα μπορέσει ο Μαξ Φερστάπεν να κρατήσει το Νο1 στο αυτοκίνητό του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά; 
• Θα επανέλθει δριμύτερος ο Λιούις Χάμιλτον για να κατακτήσει το 8ο πρωτάθλημα της καριέρας του; 
• Θα μπει και 3η ομάδα (βλ. Ferrari, McLaren) στην εξίσωση τίτλος; 
• Θα ανέβει επίπεδο η Alpine ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον Αλόνσο να πάει για τον 3ο τίτλο του; 
• Πώς θα εξελιχθεί η μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες μεσαίες ομάδες;

Ο χρόνος θα δείξει...