Breaking News

Πλεύρης για «Καραμανδάνειο»: «Αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας» (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»:

«Το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πολιτικές καριέρες πάνω στο Καραμανδάνειο.

Διότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία εκμετάλλευση της λογικής αγωνίας που έχουν οι γονείς για την περίθαλψη των παιδιών τους και κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν ότι δήθεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε το Καραμανδάνειο με στόχο να κλείσουμε και να μην υπάρχει παιδιατρική κλινική στο Νομό Αχαΐας.

Και με συγχωρείτε και όσοι κάνουν τις κινητοποιήσεις να αναλογιστούν και τις ευθύνες τους, γιατί οι ίδιοι ανήκουν και στη Διοίκηση του Καραμανδανείου.

Η Δημοτική Αρχή, προεδρεύει του Καραμανδανείου. Δεν είναι κάτι που είναι εκτός του Καραμανδανείου. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχει γίνει με το Καραμανδάνειο.

Στο Καραμανδάνειο υπηρετούσαν 4 αναισθησιολόγοι και στο τέλος του έτους του προηγούμενου, του ’21 συνταξιοδοτήθηκαν δύο και είχαμε δύο θέσεις, τις άλλες δύο επιπλέον θέσεις, τις είχαμε καλύψει με μετακίνηση η οποία είχε γίνει και αντίστοιχα, με προκήρυξη για συνεργασία με ιδιώτη γιατρό.

Αίφνης, όλοι οι αναισθησιολόγοι, είτε αυτοί που υπηρετούσαν, είτε αυτοί που είχαν μετακινηθεί, βρέθηκαν σε αδυναμία εργασίας λόγω αναρρωτικών αδειών.

Αυτή ήταν η δυσλειτουργία η οποία υπήρξε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Τέσσερις αναισθησιολόγοι δεν μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους διότι είχαν βγει σε αναρρωτική άδεια.

Αυτό το οποίο κάναμε αμέσως ήταν ότι ήρθαμε σε συνεννόηση με την Αθήνα, για να δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στο Καραμανδάνειο και έχουν δημιουργηθεί με αναρρωτική άδεια. Δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί ότι το σύνολο των αναισθησιολόγων δε θα μπορούσαν να εργαστούν.

Η Αθήνα για να μην έχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των δικών της νοσοκομείων και των χειρουργείων θα μπορούσε να υποστηρίξει σε απόλυτο βαθμό από 17 Ιουνίου και μετά τη στήριξη του Καραμανδανείου. Σε αυτό το διάστημα ήρθαμε σε συνεννόηση και αυτή την εβδομάδα καλύπτεται, τη Δευτέρα και την Τρίτη και με ιδιώτη αναισθησιολόγο και με αναισθησιολόγο από τον ιδιωτικό τομέα που ήρθε και παρέμεινε Δευτέρα, Τρίτη, αλλά και με την επιστροφή της μίας αναισθησιολόγου από αναρρωτική άδεια, καλύπτεται Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, θα καλυφθεί και η επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα βγήκε η προκήρυξη για το Καραμανδάνειο για δύο θέσεις αναισθησιολόγων, η μία στη θέση του Διευθυντή και η άλλη στη θέση της Επιμελήτριας Α΄. Βγήκε κατά προτεραιότητα διότι είναι στις προκηρύξεις των 700 θέσεων, στις οποίες ήδη γίνεται η κατανομή.

Αλλά ακριβώς επειδή στο Καραμανδάνειο υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα κατά προτεραιότητα βγήκε αυτή η προκήρυξη, για την ακρίβεια βγήκε η εγκριτική πράξη του Υπουργείου Υγείας και τις επόμενες μέρες βγαίνει η προκήρυξη, άρα θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις για όσο διάστημα χρειαστεί, προφανώς και με τον ιδιώτη που συνεργαζόμαστε αλλά και με μετακινήσεις οι οποίες θα γίνουν και με υποστήριξη θα λειτουργήσει κανονικά το νοσοκομείο και θα είναι στην πλήρη του και ομαλή του λειτουργία.

Έχουμε αναφέρει ότι αν χρειαστεί κάτι έκτακτο θα υπάρξει υποστήριξη του Ρίου, αλλά η προτεραιότητα βασική και ξεκάθαρη της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του το Καραμανδάνειο και γι' αυτό το λόγο πήραμε άμεσα όλες αυτές τις υποθέσεις όταν προέκυψε το πρόβλημα το οποίο ήταν αιφνιδιαστικό, με αναρρωτικές άδειες που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία».

Δευτερολογία

«Ναι, γίνεται πολιτικό παιχνίδι και γίνεται και από τη Δημοτική Αρχή. Και με συγχωρείτε, δεν θα μου απαγορεύσετε να κάνω την πολιτική κριτική όταν βλέπω ξαφνικά ότι ο Δήμος να πάει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τέσσερις αναισθησιολόγοι πήραν αναρρωτική άδεια. Πείτε μου, ποιο σύστημα θα μπορούσε να προβλέψει ότι συγχρόνως θα ασθενήσουν όλοι οι αναισθησιολόγοι που υπάρχουν και θα έπρεπε να έχει κάλυψη άλλου αναισθησιολόγου;

Παρόλα αυτά και ενώ βρεθήκαμε σε αυτό το αιφνιδιαστικό γεγονός, που ναι, οι θέσεις των αναισθησιολόγων οι συγκεκριμένες ήταν και από μετακινούμενους, δεν σας είπαμε ότι ήταν μόνιμες θέσεις του νοσοκομείου αλλά τα χειρουργεία όλα γίνονταν κανονικά.

Υπήρξε αυτό το αιφνίδιο γεγονός που δεν μπορούσε κανείς να το προβλέψει. Ότι και οι τέσσερις αναισθησιολόγοι δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και παρόλα αυτά μέσα σε δύο τρεις μέρες κάναμε τις εξής ενέργειες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναισθησιολόγοι, και δύο. Επέστρεψε η μία αναισθησιολόγος από την αναρρωτική, στείλαμε αναισθησιολόγο από την Αθήνα και από ιδιωτική δομή για Δευτέρα, Τρίτη, από δημόσια δομή για Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή. Και παράλληλα έχουμε και σύναψη με μπλοκάκι με ιδιώτη αναισθησιολόγο.

Και ενώ πολλοί πίστευαν ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα λειτουργεί το Καραμανδάνειο, προκειμένου να συνεχίσουν να προσπαθούν να έχουν πολιτικά οφέλη, το Καραμανδάνειο λειτουργεί κανονικά.

Από 17 Ιουνίου έχουμε διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του με μεταφορά αναισθησιολόγων χωρίς καμία διαδικασία εντέλλεσθαι. Όλα γίνονται με συζητήσεις από την Αθήνα.

Και στις 6 Ιουνίου δώσαμε την έγκριση κατά προτεραιότητα για το Καραμανδάνειο, ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα βγει συνολικά η προκήρυξη, κατά προτεραιότητα για το Καραμανδάνειο για να γίνει και η κάλυψη αυτών των δύο θέσεων που λέτε.

Και παράλληλα στην προκήρυξη των 700 θα υπάρχει και η θέση του παιδοψυχίατρου, του παιδιάτρου και ορθοπεδικού που έχει ζητήσει το Καραμανδάνειο.

Τώρα βγαίνει του Επιμελητή Α΄ και του Διευθυντή Αναισθησιολογίας. Και σε όλη αυτή τη διάρκεια με τις προκηρύξεις οι οποίες έχουν βγει, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης, όσοι έχουν ολοκληρωθεί θέση Επιμελητή της ψυχιατρικής, ορθοπεδικής, ακτινολογίας, χειρουργικής παίδων, ορθοπεδικής, τραυματολογίας και παιδιατρικής.

Και σε χρήματα τα οποία λέτε, ήδη θα δοθούν γύρω στις 400.000, 393.000 ενώ έχουν δοθεί 217.000 και στο σχεδιασμό που κάνουμε για το νέο χάρτη υγείας, επειδή οι υποδομές του Καραμανδανείου όπως πολύ καλύτερα γνωρίζετε και από μένα, λόγω του ότι δραστηριοποιείστε στην περιοχή, είναι αρκετά παλιές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που αναμένεται να ανακοινώσουμε για να δούμε πως θα αναβαθμιστεί.

Βλέπετε λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι πυροσβεστικές, αλλά ουσίας. Και με συγχωρείτε, αυτοί οι οποίοι καλούν σε κινητοποιήσεις διότι πιστεύουν ότι το Καραμανδάνειο θα κλείσει και δεν θα λειτουργήσει, θα απογοητευτούν.

Το Καραμανδάνειο είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και υλοποιούμε αυτά τα οποία λέμε να κάνουμε».