Breaking News

Coolio: Πέθανε ο βραβευμένος με Grammy ράπερ (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο διάσημος Αμερικανός ράπερ Coolio πέθανε την Τετάρτη (28/9) σε ηλικία 59 ετών. Ξεκίνησε να κάνει μουσική τη δεκαετία του 1980, ωστόσο εδραίωσε τη θέση του στην ιστορία του hip hop, όταν ηχογράφησε την εμβληματική επιτυχία του "Gangsta's Paradise" (1995), που του χάρισε το βραβείο Grammy.

Σύμφωνα με το BBC, o επί χρόνια μάνατζέρ του, Jarez Posey, είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καλλιτέχνης βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λος Άντζελες, στο πάτωμα του μπάνιου του σπιτιού ενός φίλου του, τον οποίο είχε επισκεφθεί.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο το TMZ σημειώνει ότι τα μέλη του πληρώματος του ασθενοφόρου εκτίμησαν πως υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Coolio (Artis Leon Ivey Jr)

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Coolio (το πραγματικό του όνομα ήταν Artis Leon Ivey Jr) γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1963 στην Καλιφόρνια. Φοίτησε για ένα διάστημα στο Κολέγιο Κόμπτον, αλλά άφησε τις σπουδές του για να γίνει ράπερ.


Ξεκίνησε να κάνει μουσική τη δεκαετία του 1980, ενώ το πρώτο του άλμπουμ "It Takes a Thief" είχε κυκλοφορήσει το 1994. Το 1995, ο Coolio κυκλοφόρησε το "Gangsta's Paradise" και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. 


Το "Gangsta's Paradise" - που κυκλοφόρησε για το soundtrack της ταινίας "Dangerous Minds" με πρωταγωνίστρια τη Μισέλ Φάιφερ - έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κριτικούς μουσικής και κέρδισε βραβείο Grammy. Είχε λάβει άλλες 6 υποψηφιότητες για το βραβείο.


Ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στη σειρά του Nickelodeon "Kenan and Kel", ενώ ο ίδιος τραγουδούσε για κάποιο καιρό και το μουσικό θέμα της σειράς.

Ο Coolio δημιούργησε και την τηλεοπτική σειρά "Cookin' with Coolio", στην οποία ο ίδιος μαγείρευε και τραγουδούσε ταυτόχρονα.

Επίσης, ασχολήθηκε με την φιλανθρωπία και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Ο ίδιος επιλέχθηκε από την "Environmental Justice and Climate Change" ως επίτιμο μέλος της και γύρισε την Αμερική για να επισκεφτεί κολέγια και πανεπιστήμια για Αφροαμερικανούς, όπου έδωσε ομιλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Πληροφορίες από: BBC - wikipedia