Breaking News

Όσα θα γίνουν σήμερα και την Κυριακή στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η πόλη της Αθήνας και η Αττική κινούνται ήδη στους ρυθμούς του 39ου 
Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, η διοργάνωση θα είναι ένα γεγονός με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αφού εξελίσσεται από την ιστορική εκκίνηση μέχρι το εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά ένα πολιτιστικό γεγονός με κοινωνικές προεκτάσεις.

Περισσότεροι από 45.000 δρομείς θα συμμετάσχουν σε όλες τις αποστάσεις, και πολλές ακόμη χιλιάδες κατά μήκος της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σήμερα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στον Τύμβο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου. Σε ένα δρώμενο που βασίζεται στην ιδέα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος έχει συνθέσει τη μουσική, ενώ υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της τελετής έναρξης, είναι η Άρτεμις Ιγνατίου. Στο μουσικοχοροθεατρικό δρώμενο θα λάβουν μέρος 15 επαγγελματίες χορευτές του Χοροθέατρου ART.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Δάφνη Μπόκοτα. Στο δρώμενο θα συμμετάσχουν και μαθητές του νηπιαγωγείου και των Δημοτικών Σχολείων του Μαραθώνα. Έλληνες πρωταθλητές και αθλητές των σωματείων της περιοχής θα συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία. Ανάμεσα σε αυτούς οι πρωταθλήτριες Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Ελίνα Τζένγκο.

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 12.30 και θα μεταδοθεί σε Livestreaming μετάδοση στο κανάλι του ΣΕΓΑΣ στο Youtube.

Το αγωνιστικό κομμάτι έχει όπως κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τους δρομείς όλων των ηλικιών να επιδιώκουν τη βελτίωση και μια καλή παρουσία.

Η αρχή θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, στις 17.00, με τα 10χλμ. ΟΠΑΠ, ενώ μία ώρα αργότερα (18.00) θα δοθεί η εκκίνηση του πρώτου αγώνα που αφορά μόνο στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Περισσότεροι από 12.000 δρομείς θα πάρουν θέση εκκίνησης στα 10χλμ ΟΠΑΠ και στον αγώνα 10χλμ. Universities Night Run OPAP, που θα ενώσει φοιτητές από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου (08.30) η δράση θα ανοίξει με τα 5χλμ. Stoiximan όπου θα εκκινήσουν περίπου 16.000 δρομείς. Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που θα ζήσουν τη μαγεία του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο είναι και δεκάδες αθλητές και αθλήτριες από σωματεία όλης της χώρας.

Η Αναστασία Μαρινάκου, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα ξεκινήσει την παρουσία της στη διοργάνωση στα 10χλμ. με στόχο να κυνηγήσει τόσο τη νίκη όσο κι έναν χρόνο καλύτερο από το περσινό της 34.32, που αποτελεί ρεκόρ διαδρομής. Η αθλήτρια έχει ως στόχο να συμμετάσχει και στα 5χλμ., κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα είναι το πρωί της Κυριακής (13/11). Στα 10χλμ. έχουν δηλωθεί και οι πρωταθλήτριες των αποστάσεων, Κατερίνα Κουτλή και Ισμήνη Παναγιωτοπούλου.

Στα 10χλμ. των Ανδρών ο νικητής στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, Γιώργος Τάσσης, έχει ένα πρόβλημα τραυματισμού στη μέσα και θα αποφασίσει τελευταία στιγμή για το αν θα πάρει θέση εκκίνησης στον αγώνα. Ο Νικητής το 2019 στα 5χλμ., Μάριος Αναγνώστου τρέχει φέτος στο 10άρι και αναμένεται να είναι από τα φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία του Γιώργου Μίνου, ο οποίος σκέφτεται και τη συμμετοχή στον μαραθωνίου, αλλά και του νεαρότερου Παναγιώτη Πετρουλάκη.

Στα 5χλμ. γυναικών πέρα από την Αναστασία Μαρινάκου ξεχωρίζουν ακόμη η νεάνιδα Μαρία Κάσσου, που πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση, αλλά και οι Ζωή Ανδρικοπούλου, Τζένη Παπαδημάτου και η νεαρή Βασιλική Καλλιμογιάννη.

Στους Άνδρες ο πρωταθλητής των στιπλ Γιώργος Σταμούλης, ο δεύτερος στον περσινό αγώνα Δημήτρης Τσάκαλος, αλλά και οι νεαρότεροι Νίκος Σταμούλης και Πέτρος Παπαϊωάννου θα είναι στη γραμμή εκκίννησης των 5χλμ., όπως επίσης και οι Χρήστος Καλλίας, Νέστορας Κολλιός και Στέργιος Διακοστεφανής. Στα 5χλμ. αναμένεται να τρέξει και ο πρωταθλητής του Μαραθωνίου, Χριστόφορος Μερούσης.

Η καρδιά του 39ου ΑΜΑ θα χτυπήσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου θα τερματίσουν περίπου 16.000 δρομείς μετά τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, που θα έχουν διανύσει στην πιο απαιτητική διαδρομή του κόσμου.

Ο Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) λίγες μόλις εβδομάδες από την εμφάνιση στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου πέτυχε 2.14.55, θα κάτσει στη γραμμή εκκίνησης του ιστορικού μαραθώνιο, προκειμένου να προσθέσει μία ακόμη καλή παρουσία στο ενεργητικό του.

Ο νικητής στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, με 2.16.49 στον αγώνα του 2021 επίδοση που ήταν ρεκόρ διαδρομής από Έλληνα αθλητή, είναι σε καλή κατάσταση και είναι το μεγάλο φαβορί και στον φετινό αγώνα.

Ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Παναγιώτη Καραΐσκου (ΠΓΣ), που το 2021 στάθηκε άτυχος, αφού νόσησε από covid-19 και δεν κατάφερε να αγωνιστεί. Ο δεύτερος του περσινού αγώνα Παναγιώτης Μπουρίκας (ΠΑΟ) επιστρέφει με στόχο μια επίδοση καλύτερη από το περσινό του 2.22.33, ενώ με προσδοκίες θα συμμετάσχει και ο τρίτος του περσινού αγώνα Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός). Ντεμπούτο στην απόσταση θα κάνει ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), που έτρεξε πριν λίγες εβδομάδες στον ημιμαραθώνιο της Πάτρας και πέτυχε 1.06.36. Ο Μιχάλης Παρμάκης (ΓΣ Γλυφάδας) επιστρέφει στην αυθεντική διαδρομή, στην οποία έχει στεφθεί νικητής στο παρελθόν.

Στις γυναίκες η απουσία της περσινής νικήτριας Γκλόριας Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) αφήνει “ανοιχτό” το αγώνισμα ως προς την επικράτηση της πρώτης θέσης. Η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) ήταν δεύτερη στον περσινό αγώνα, ενώ και φέτος αναμένεται να είναι ανάμεσα στις αθλήτριες όπου θα διεκδικήσουν μετάλλιο. Στην αυθεντική διαδρομή επιστρέφει και η Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009), που ήταν νικήτρια πριν λίγες εβδομάδες στο 10ο της Καλλιθέας. Η Στεφανία Λεοντιάδου (ΜΕΑΣ Τρίτων), η Ανδριάνα Βασιλάτου (Παμμηλίακος ΑΣ), αλλά και η τρίτη στον περσινό αγώνα, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης) θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Σε ένα ακόμη πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου θα συμμετάσχει η πολύπειρη Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός), ενώ έχει δηλωθεί και η πρωταθλήτρια του αγωνίσματος Σόνια Τσεκίνη (ΜΕΑΣ Τρίτων).

Συνολικά έχουν δηλωθεί να συμμετάσχουν 117 Άνδρες και 52 Γυναίκες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

12.30-13.15: Τελετή Έναρξης Μαραθωνίου (Τύμβος Μαραθώνα)
17.00: Εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10χλμ ΟΠΑΠ
18.00: Εκκίνηση Αγώνα Universities Night Run OPAP

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

08.30: Εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5χλμ STOIXIMAN
09.00: Εκκίνηση Αγώνα Μαραθωνίου Δρόμου από την Ιστορική Αφετηρία
10.15-10.35: Αγώνας Δρόμου Παιδιών 1200μ