Breaking News

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ, Norman Reynolds (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Βρετανός Norman Reynolds, ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός και σχεδιαστής παραγωγής σε διάφορες ταινίες "Star Wars" και "Indiana Jones", τον οποίο ο σκηνοθέτης Steven Spielberg αποκάλεσε κάποτε τον «δημιουργικό πυρήνα των franchises».

Σύμφωνα με το Deadline, η εταιρεία παραγωγής LucasFilm LTD επιβεβαίωσε το θάνατό του, μετά την πρώτη αναφορά του BBC, που ενημέρωσε ότι ο Norman Reynolds «πέθανε ειρηνικά, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Ann και τρεις κόρες τους».

Ο Steven Spielberg, ο οποίος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Reynolds στο "Raiders of the Lost Ark" (1981), ανέφερε σε  δήλωσή του: «Ο Norman πάντα χαμογελούσε με ενθουσιασμό και δεν υπήρχε τίποτα που να μην μπορούσε να πετύχει. Χαρούμενος, φιλικός και τεράστιο ταλέντο».

Ανάμεσα στις πολλές συνεισφορές του Reynolds στα franchises ήταν η γλυπτική του εμβληματικού χρυσού ειδώλου, που ο Indiana Jones (Harrison Ford) επιχείρησε να κλέψει κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας σκηνής στο "Raiders of the Lost Ark". Ο Reynolds εμπνεύστηκε από ένα γλυπτό γονιμότητας των Ίνκας, που είχε συλλέξει στο εξωτερικό.

«Η κληρονομιά αυτής της δουλειάς εξαπλώνεται από ταινίες και σειρές μέχρι βιντεοπαιχνίδια, καθηλωτική ψυχαγωγία και εμπειρίες θεματικών πάρκων. Σε κάθε λεπτομέρεια του χωροταξικού σχεδιασμού του "Star Wars" είναι το θεμελιώδες έργο που ολοκληρώθηκε από τον Reynolds και τους συναδέλφους του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η LucasFilm LTD, στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε.


O Norman Reynolds έλαβε το πρώτο του Όσκαρ το 1978 για το "Star Wars" (1977) (αργότερα μετονομάστηκε "Star Wars Episode IV: A New Hope"), μοιραζόμενος το βραβείο με τους John Barry, Leslie Dilley και Roger Christian. Ο Reynolds είχε συμβάλλει ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην ταινία.

Ο Reynolds πήρε το δεύτερο Όσκαρ το 1982, αυτή τη φορά ως σχεδιαστής παραγωγής, για το "Raiders of the Lost Ark" (1981). Μοιράστηκε το βραβείο με τους Leslie Dilley και Michael D. Ford.


Στη συνέχεια συνέβαλε ως σχεδιαστής παραγωγής στα πρώτα σίκουελ του "Star Wars", όπως και στις ταινίες: "Mission: Impossible" (1996), "Alive" (1993), "Alien 3" (1992), "Avalon" (1990), "Empire of the Sun" (1987), "Young Sherlock Holmes" (1985), "Return to Oz" (1985), "Return of the Jedi" (1983) και "The Empire Strikes Back" (1980).

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής εργάστηκε και στις ταινίες "Superman II" (1980), "Superman" (1978) και "Lucky Lady" (1975).

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει: «Ο Norman ήταν ένας αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, πεθερός, παππούς και προπάππος. Πίσω από το λιτό, αστείο και ευχάριστο παρουσιαστικό του κρυβόταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σχεδιαστής παραγωγής, που συνέβαλε σε τόσες πολλές από τις ταινίες, που όλοι αγαπάμε μέσα από τα εμβληματικά σκηνικά του. Έμεινε έκπληκτος με τη βάση των θαυμαστών που δημιούργησε το έργο του και με το πόσο πολλά σήμαινε η δουλειά του γι' αυτούς. Αλλά πάνω από όλα, αγαπούσε και χαιρόταν τη μεγάλη και αναπτυσσόμενη οικογένειά του».