Breaking News

Σ. Παναγιωτίδης: «Η κουβέντα για τον Μ. Αλέξανδρο γίνεται γιατί κάποιοι θεωρούν ότι είναι κακό πράγμα η ομοφυλοφιλία» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Περίπου ένα μήνα μετά, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου φιλοξένησε στο πλατό του «The 2Night Show» για δεύτερη φορά τον ιστορικό και κοινωνιολόγο Σταύρο Παναγιωτίδη...

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Alexander: The Making of a God» του Netflix, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται ως ομοφυλόφιλος, ο παρουσιαστής ρώτησε τον Σταύρο Παναγιωτίδη: «Μειώνει το γόητρο του Μ. Αλεξάνδρου η αμφιφυλόφιλη εικόνα του, όπως παρουσιάζεται στην πλατφόρμα;».

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης απάντησε: «Νομίζω στην πραγματικότητα όλη αυτή η κουβέντα δε γίνεται για το παρελθόν, γίνεται για το παρόν. Δηλαδή αν μας έλεγαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αριστερόχειρας, δε θα γινόταν αυτό το νταβαντούρι... Αν μας έλεγαν ότι δεν είναι ξανθός, αλλά μελαχρινός και με μούσια, δε θα γινόταν αυτή η κουβέντα. Αυτή η κουβέντα γίνεται σήμερα γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι κακό πράγμα η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία και από την άλλη επειδή έχουμε μια λάθος εικόνα για την αρχαιότητα». 

Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι στην Αρχαία Ελλάδα η ομοφυλοφιλία δεν αντιμετωπιζόταν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα. Μπορούμε να το δούμε ακόμα και στον Αριστοφάνη, το διακωμωδεί μεν, όχι όμως με τον τρόπο που γίνεται σήμερα ως κάτι περίεργο, αλλά ως κάτι που υπάρχει στο δημόσιο βίο».

Υπήρχαν Τούρκοι στη Μάνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας; Τι γλώσσα μιλούσαν οι Σουλιώτες, ο Μάρκος Μπότσαρης και η Μπουμπουλίνα; Ο Κολοκοτρώνης βγήκε πλούσιος από την άλωση της Τριπολιτσάς; Ήταν προδότης ο Πήλιος Γούσης; Τι χρώμα ήταν το γαρύφαλλο του Νίκου Μπελογιάννη; Γιατί είπε «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» ο Ανδρέας Παπανδρέου; 

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης απάντησε σε όλα τα παραπάνω και εξήγησε ότι είναι λάθος να κοιτάμε το παρελθόν μέσα από τα μάτια του παρόντος.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο του ΑΝΤ1.