Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Εύβοια: «Δεν πρέπει να καθησυχάσει κανείς στην περιοχή» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε το βράδυ της Κυριακής (7/6) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. Ο καθηγητής σεισμολογίας είπε στη Ρίτσα Μπιζόγλη:
«Ο τελευταίος σεισμός, που είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ, εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρότερου σεισμού που έγινε το μεσημέρι με μέγεθος 5,2. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει και άλλες φορές μεγέθη παρόμοια με τα σημερινά. Το 2023... 5,1, ενώ το 2025 είχε δώσει ένα κάπως μικρότερο μέγεθος στο 4,5. Το ρήγμα, το οποίο πιθανώς έχει ενεργοποιηθεί, δηλαδή το ρήγμα του Προκοπίου, έχει ένα μήκος περίπου 10 χλμ. και αυτό μας λέει ότι η "οροφή" του μεγέθους είναι περίπου 6 Ρίχτερ.
Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι ότι το 5,2 είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο καθώς περνούν οι ώρες βλέπουμε να εμπλουτίζεται η μετασεισμική ακολουθία με πολλούς σεισμούς διαφόρων μεγεθών και αυτό σιγά-σιγά ενισχύει την πιθανότητα ότι ο 5,2 ήταν ο κύριος, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο, δεν πρέπει να καθησυχάσει κανείς στην περιοχή. Οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν σημαντικές βλάβες - όπως είδαμε πριν - στα σπίτια τους, θα πρέπει αν μπορέσουν να μην τα κατοικήσουν μέχρι να τα δουν οι αρμόδιοι μηχανικοί».
