Breaking News

Μητσοτάκης: «Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι, μετά τις εκλογές, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, θα το δώσετε το νερό σε ιδιώτες; Πουλάτε το νερό σε ιδιώτες; Τι ακριβώς συμβαίνει; Διότι εδώ με ρωτά πάρα πολύς κόσμος. Μου λέει, «ο Μητσοτάκης θα πουλήσει το νερό;». Τι γίνεται;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, διότι εσείς, έχοντας μία πολύ καλή οικονομική μνήμη του τι έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Θα θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός ο οποίος εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τις δύο εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω. Πηγαίνεις ένα περιουσιακό στοιχείο στο Υπερταμείο γιατί προφανώς το Υπερταμείο θέλει με κάποιο τρόπο -ή μπορεί να σκέφτεται- να το πουλήσει. Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν, αυτό το οποίο θέλω να σας πω σήμερα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. ΄Ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νερό όχι απλά δεν ιδιωτικοποιείται, παραμένει δημόσιο αγαθό. Και οι εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν πάντα υπό κρατικό έλεγχο.

Να πω όμως και κάτι ακόμα: πώς σηκώθηκε αυτή η «σκόνη»; Επειδή προχωρήσαμε και αναθέσαμε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το νερό. Αμφιβάλλει κανείς σήμερα ότι σε ένα περιβάλλον κλιματικής αλλαγής η διαχείριση του νερού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση;

Δεν θέλουμε να έχουμε σπατάλες. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης τιμολογούν σωστά το νερό. Γιατί είναι κακό να υπάρχει ένα κρατικό «μάτι» μίας Ανεξάρτητης Αρχής πάνω στο τι γίνεται στο νερό; Από πού κι ως πού αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού; Ήταν ένα τεράστιο ψέμα το οποίο διακινήθηκε, έγινε και συναυλία είδα, στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Αυτιάς: Μεγάλη συναυλία, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι εδώ φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ψέματα μετά μουσικής. Κρατήστε λοιπόν τη δήλωσή μου τη σημερινή, ότι οι δύο αυτές...

Γιώργος Αυτιάς: Το κρατώ και θα το δούμε σύντομα, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: ...ότι οι δύο αυτές εταιρείες, ναι, μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου και θα φύγουν από το Υπερταμείο.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη.